Het beste van 3LAB 2018

3LAB, hét platform voor jonge makers om te kunnen laten zien wat ze in huis hebben. En dat is gelukt het afgelopen jaar! Zo hadden we de serie ANNE+ die keihard ging, maar ook Single en de documentaire Genocide in Twente trokken heel wat kijkers. Dit zijn de drie meest opvallende producties die uit 3LAB zijn gerold in 2018 en hun makers.

ANNE+

In de serie verhuist de lesbische twintiger Anne naar Amsterdam en zien we iedere aflevering een nieuwe vlam uit haar turbulente liefdesleven. Als Anne haar ex tegen het lijf loopt, blikt ze terug op haar relaties. Ze gaat voor zichzelf te raden waar het goed en fout ging.

Voorbeeld geven

Nog voor ANNE+ in prèmiere gaat op het Nederlands Film Festival 2018 heeft de serie al een gigantische fanbase opgebouwd. Het doel van maaksters Maud en Valerie is zoveel mogelijk mensen te bereiken met hun serie. "Veel jonge lesbiennes zitten in de kast en dat is gewoon niet makkelijk."

Ze hopen jonge meiden met ANNE+ jonge meiden een voorbeeld te kunnen geven: zo kan het ook. Voor hetero-kids zijn er genoeg series en films, maar voor lesbische meisjes is er nog maar heel weinig gemaakt. Vooral in Nederland.

Veel lieve reacties

Schrijfster Maud Wiemeijer zegt dat ze "absoluut" tevreden is met de serie. "We hadden onder andere de hoge kijkcijfers natuurlijk wel gehoopt, maar nooit verwacht dat het er zo veel zouden zijn. We kregen zóveel lieve reacties, en niet alleen van lesbische meiden die zich begrepen voelden of nu uit de kast durfden te komen. Ook veel heteromannen keken de serie en lieten weten dat het allemaal heel herkenbaar was."

Maud vertelt ook: "Als mensen steeds meer weten over dit onderwerp, komt er ook meer acceptatie en uiteindelijk is dat natuurlijk ook wat we willen". Over het feit dat ze ineens fans hadden die de serie zelf gingen ondertitelen voor buitenlandse vrienden zegt Maud: "Ja, bizar, heel fijn. Vroeger was ik ook fan van series, maar nu zijn er mensen die fan zijn van onze eigen serie. Dat voelt zó gek, maar het is echt heel leuk om mee te zien".


Check de volledige serie via 3LAB!

Single

Een mini-documentaireserie over een single dertiger die zich afvraagt hoe erg het eigenlijk is dat ze single is. Marjon Moed maakte het en noemde het 'Single'. In de serie gaat ze op dates, zoekt ze oude liefdes op en brengt ze zelfs een bezoekje aan een therapeut. Marjon zoekt door 4 afleveringen heen het antwoord op de vraag waarom ze single is en vooral of dit eigenlijk een probleem is. 

Het blijkt een ontzettend herkenbaar onderwerp voor veel mensen. De serie wordt dan ook heel goed ontvangen. "Ik kreeg echt heel veel persoonlijke berichten van mensen die met hetzelfde 'probleem' zaten. Die vragen, altijd die vragen!". Of er ook verzoekjes van leuke single mannen tussen die reacties zaten? "Niet echt eigenlijk, maar ik vind dat helemaal niet erg. De serie heette ook niet 'Marjon zoekt een man'. Dat was dus niet het doel." Marjon voelt zich nu hele prima in de rol van single vrouw. "Als er wel iemand komt, is dat óók leuk, maar mijn geluk hangt er niet van af."

Als de serie online staat komt er veel interesse vanuit de media. Marjon zit als beroepssingle al bij verschillende radioprogramma's en Marjon verschijnt ook bij ClubHub en Printpraat van BNNVARA. "Ik hoop dat nóg meer mensen de serie zien, maar ben vooral dankbaar en ben nog lang niet uitgedacht over het leven en over mensen!"

Bekijk de hele serie via 3LAB!

Genocide in Twente 

Shayno Numansen maakt een heftige documentaire over de verschrikkelijke geschiedenis die haar familie honderd jaar geleden meemaakte en waar zij zelf nog steeds de littekens van voelt. 

De Aramese Genocide in Turkije van 1915 ligt tot op de dag van vandaag gevoelig bij alle Turken. Shayno woont in Twente, maar ook daar is de spanning voelbaar wanneer het onderwerp wordt opgegooid. "Ik had het gevoel dat mijn volk er niet mocht zijn en dat trok me over de streep om deze docu te maken."

"Met deze documentaire wil ik graag het verhaal van mijn grootouders doorgeven, omdat de gebeurtenissen nooit vergeten mogen worden. Ook wil ik dat andere Turkse volkeren de Genocide erkennen. Als mensen het niet erkennen, zeggen ze eigenlijk dat wij niet bestaan." Dat is ook wat Shayno in de docu duidelijk maakt en zegt tegen haar Turkse vriendinnen. Ook die meiden zijn niet altijd even begripvol en dat creëert een gespannen sfeer. 

Doordat de hele situatie zo diep zit bij veel Turken, bereidt Shayno zicht voor op het ergste. "De genocide is echt een taboe, dus je bent op je hoede, maar het gevaar realiseer je pas wanneer je de eerste reacties binnenkrijgt. Het Ministerie van Sociale Zaken kwam zelf nog langs voor de veiligheid en dat bleek ook niet geheel overbodig. De EO, die de documentaire uitzond, kreeg serieuze dreigmails."

Toch heeft dit geen effect op Shayno. Ze denkt van tevoren heel goed en lang na of ze dit echt wil maken en is daarbij bereid was risico’s te aanvaarden. "Ik zou mijn leven inruilen als dat ervoor zou zorgen dat we worden erkend." De angst voor de intimidatie werd Shayno’s motivatie om deze film te maken.

Achteraf is ze opgelucht, trots, sterk en dankbaar. Ze krijgt ontzettend veel reacties, fijne maar ook nare berichten stromen binnen. Toch wegen de negatieve comments niet op tegen de mooie berichten die mensen je sturen. "En dat is heel veel waard", zegt Shayno. Maar ze is nog niet klaar met haar strijd. Ze is pas écht tevreden wanneer de genocide officieel wordt erkend door Nederland. Dit heeft ze nog niet bereikt, maar het begin is er.


Bekijk de volledige aangrijpende documentaire Genocide in Twente op 3LAB.


hardst-gelachen-cadeau beste-fragmenten-cadeau beste-muziekdocus-cadeau-roze
leukste-karakters beste-first-dates-cadeau-roze beste-van-3lab-roze
Beste-films-en-series-cadeau grootste virals-cadeau heetste-momenten