7 x tips voor een goede relatie

Bij serie First Dates

Deze 7 tips zorgen ervoor dat jullie over honderd jaar nog steeds als twee oude besjes verliefd ronddartelen!

Oké, we hebben je geleerd wat de basis skills van het daten zijn, wat je aantrekkelijk maakt, dat verliefdheid net drugs is, hoe je een échte date pro wordthoe je de ware vindt en hoe je weet of je verliefd bent.

Dan is het nu tijd voor een lesje: ‘en zo hou je je lover bij je’. Want superleuk zo’n relatie. Maar vanaf dan gelden er wéér nieuwe regels. Je ruimt opeens je vieze sokken op. Je bent je opeens mega bewust van je verkreukelde ochtendhoofd. En je moet opeens – jawel – géven en némen.

Heb jij de ware keihard aan je schitterende haak geslagen? Dan hebben wij voor jou… zeven tips voor een awesome relatie!

Zeg elke dag waar je dankbaar voor bent
Complimentjes zijn zilver. Dankbaarheid goud. Nee, maar écht. Probeer het eens. Bedenk elke dag iéts waar je dankbaar voor bent. En zég het tegen je lover. Daardoor blijf je megagek op de ander. En voor die ander werkt het weer als een motivatie om meer voor jou te doen. Win/win!

Stel andere vragen dan ‘hoe was je dag?’
Routine, het sluipt erin. En voor je het weet vraag je elke dag ietwat ongeïnteresseerd ‘hoe was je dag?’ Meestal hoor je een ‘ja, goed’. En soms krijg je een écht verhaal. Maar ja, wat wil je anders? Juist, andere vragen stellen! En wel deze drie: Waar zie je erg tegenop? Waar maak je je zorgen om? En waar kijk je naar uit? Naast dat de antwoorden inhoudelijker zijn, zorgt het ook nog voor meer begrip. Juist. Alweer een win/win.

Zes seconden zoenen
Wist je dat een échte zoen minstens zes seconden duurt? Of nou ja, dat zegt de Amerikaanse psycholoog John Gottman. Hij zegt dat een kortere zoen eigenlijk zegt dat andere dingen belangrijker zijn. Pas na zes seconden is het ‘een kus met potentie’. En telt ie pas écht als kus.

Tien seconden knuffelen
Voor knuffelen is er wetenschappelijk bewezen hoe lang dat moet duren. Namelijk tien seconden. Minimaal dan hè. Waarom? Omdat dan pas het stofje oxytocine vrijkomt. Ook wel bekend als ‘het knuffelhormoon’. Oxytocine zorgt voor een sterke band tussen jou en je knuffelproject.

Kijk elkaar vier minuten in de ogen
Yes, dit is de eindbaas onder de ‘zolang moet je dit en dat doen’ regels. En nee, het is er ook niet eentje die je dagelijks moet doen. Maar goed, wat je in ieder geval moet doen is tegenover elkaar gaan zitten. Elkaar recht aankijken. En dat vier minuten lang. Écht, probeer het eens. Zeker bij lange relaties zorgt dit ervoor dat je elkaar weer écht ziet. En dat kan bést eng zijn. En mooi. En misschien schieten jullie wel in een lachstuip. Maar ook dat is goed voor de relatie ;)

Maak een momentje van thuiskomen
Het gevaar van een lange relatie is dat je thuiskomt en meteen in actiemodus schiet. Je gaat meteen eten (maken). Douchen. Sporten. Begint meteen over praktische zaken. Of je gaat – als je ze hebt – met je kinderen in de weer. Daardoor vergeet je om even echt bewust elkaar gedag te zeggen. En dat is zó zonde. Dus pak dat momentje. Iedere dag.

Haal oude koeien uit de sloot
Jazeker, trek ze eruit. Het liefst bij bosjes. Maar dan wel die positieve lila koeien. Die jullie weer doen beseffen hoe leuk jullie samen zijn. Waarom? Omdat je brein geen verschil maakt tussen herinneringen en het nu. Die maakt gewoon doodleuk dezelfde stofjes aan. “Dat verstevigt je band en versterkt je geluk in jullie relatie,” aldus Paulien Timmer.

En die kan het weten. Zij sprak eerder hónderd stellen die al veertig jaar samen zijn. Wat daar verder uitkwam? Dat heb je zojuist allemaal gelezen. Dus schrijf ze op. Plak ze in je sokken-la. En pik er elke week eentje uit. Deal?


First Dates, dinsdag 20.25 bij BNNVARA op NPO 3!