10 x daten als een pro | First Dates

Bij serie First Dates

Zo, dus jij gaat daten? Is dat even retefokkingspannend. Nee maar echt, zoiets doe je niet zomaar. Tót je deze tips hebt gelezen...

Tinder is zilver, daten drie kilo goud.
Eerlijk, het is gewoon anders. We zijn zo gewend om te appen. Lekker veilig, met je joggingbroek op de bank, rustig de tijd om die ene gevatte grap te formuleren. Of nog beter, om even met vriendinnen te overleggen wat je terug gaat zeggen. Zelfs hard to get spelen is makkelijker. Alles is eigenlijk gemakkelijker. Op één ding na... weten of jullie ook in het écht zo goed matchen. Dat kan maar op één manier: door te daten. 

Ja, maar daten is dus fokking eng
Klopt, daten is appen voor ninja's. Je zit opeens echt tegenover elkaar. Je ziet elke twijfel en trilling. Je hoort hoe snel je echt met grapjes bent, en of je in het echt ook zo makkelijk praat. En die stiltes... WAT ALS ER EEN STILTE VALT? Goed, het mag duidelijk zijn. Daten is geen kattenpis. Maar met deze tien tips ben jij er klaar voor!

Date tip 1: alsof je met 't kassameisje praat
Laat het grote flirten voor het hoofdgerecht. Begin met een lekker neutraal praatje. Ongedwongen, nonchalant en onschuldig contact. Alsof je met het kassameisje praat als de vakkenvuller een prijs aan het checken is. Geef jezelf de kans een beetje in te komen. 

Date tip 2: zoek wat jullie gemeen hebben
Natuurlijk hoop je dat je ontzettend matcht enzo. Maar dat weet je niet meteen. Je moet toch echt éérst weten wat de ander bezighoudt. Begin die zoektocht met open vragen. Dus in plaats van 'Zit je nog op school?' vraag je 'Wat doe je in het dagelijks leven?' En in plaats van 'Ga je veel naar feestjes?' vraag je 'Wat doe je in het weekend?' Luister goed wat de ander zegt, en zoek iets op in te haken. 

Date tip 3: spiegeltje, spiegeltje
Wil je de ander laten voelen dat er een klik is? Kijk dan hoe je date zit en praat, en pas jouw houding en praten daarop aan. Zo ontstaat er én een connectie én je stelt de ander op zijn of haar gemak. Oh ja, en buig een beetje naar hem of haar toe. Dat straalt interesse uit, waardoor de ander makkelijker praat en jij langer na kan denken over je volgende vraag. 

Date tip 4: wissel de beurten goed af
Veel vragen stellen is goed. Maar kijk uit dat het geen kruisverhoor wordt. Luister daarom goed naar de antwoorden en haak ergens op in als je er wat leuks of interessants over kan vertellen. Zo geef je ook de ander de gelegenheid vragen te stellen en hou je jullie gesprek in balans. Bonuspunten scoren? Eindig je verhaal met een terugkoppeling naar waar je op inhaakte. Zo kan je date weer verder waar hij of zij gebleven was, én laat je zien dat je ook oprecht geïnteresseerd was in het verhaal.

Date tip 5: zeg wat jij ergens van vindt
Een date is geen duo interview. Het is ook goed om af en toe in te haken op een onderwerp en te zeggen wat je ervan vindt. Daarmee laat je zien wat voor jou belangrijk is. Kom je erachter dat jullie op een bepaald onderwerp mega verschillen van mening? Toon dan oprecht interesse waarom de ander die andere mening heeft. Wees geboeid door het verschil, en ga dan soepeltjes door naar een nieuw onderwerp. Het moet natuurlijk niet grimmig worden. En met een beetje mazzel hebben jullie nog zat avondjes om dat onderwerp weer eens te bespreken.

Date tip 6: samenvatten 
Samenvatten leer je niet voor niets. Naast dat het voor je school superhandig is, is het ook een slimme truc tijdens een gesprek. Luister naar je date, en vat daarna samen wat hij of zij zei. En vraag of je het goed begrepen hebt. Zo weet jij of je het goed begrijpt. En krijgt je date de bevestiging dat jij een goede luisteraar bent. Win/win!

Date tip 7: leef je in de ander in
Wees oprecht geïnteresseerd in de ander. Klinkt leuk, maar hoe dan? Simpel, stel vragen, lúister, vat samen, knik instemmend en vraag door. Valt het even stil? Vraag dan eens hoe het is om in de schoenen van je date te staan. Bijvoorbeeld hoe het is om barman te zijn of twee studies tegelijk te doen. Op dat moment toon je oprechte interesse in het leven van de ander. Waardoor jij hem of haar beter leert kennen, en je date zich super gewaardeerd voelt.

Date tip 8: geef complimentjes
Een tip die je misschien meer bovenaan het lijstje verwacht. Want hoe makkelijk is een 'wat een leuk shirt heb je aan' bij de eerste ontmoeting? Klopt. Maar wil je écht scoren met een compliment? Zoek er dan één die niet zomaar iedereen kan zeggen. Zo zal een 'Wat zie je er mooi uit!' bij een supermooie chick matig werken. Maar een 'wat tof dat je nog elke week bij je oma langs gaat!' al veel beter. Die is verrassend én persoonlijker. Wat van jou weer interessant date materiaal maakt. 

Date tip 9: stuur het gesprek
Ontdek tijdens het gesprek hoe de ideale date voor hem of haar eruitziet. Kijk daarna welke van die eigenschappen ook bij jou passen. En zorg dat die tijdens de date duidelijk naar voren komen. Had hij een ex die alleen maar klaagde? Vertel dan een leuke anekdote waaruit blijkt dat jij dus totaal geen klaagmuur bent.

Date tip 10: ban die stalkmodus
Oké, de date was dus awesome. Jullie hebben afscheid genomen en je bent naar huis gegaan. Hebt 'm onderweg bedankt voor de leuke date, en na het tanden poetsen welterusten geappt. 's Ochtends stuur je een goedemorgen appje en 's middags... STOP. Niet doen. Alsjeblieft. Hoe over je oren je ook bent, ga niet gelijk als een desperate dwaas appen. Geef de ander ook de tijd te reageren. Het is een beertje hard-to-get. Maar een wijs vrouw (oké, mijn moeder) zei ooit 'het bezit van de zaak, is het eind van het vermaak'. Gun de ander dus een beetje de tijd om voor je te 'vechten'. 

Te makkelijk is niks aan. En bovendien is dat spel stiekem ook veel te leuk. Zoals we eerder al zeiden 'Liefde is een vreemde ziekte.' 


First Dates, dinsdag 20:25 bij BNNVARA op NPO 3!