7 X ZO WEET JE OF JE VERLIEFD BENT

Bij serie First Dates

Verliefd zijn een feestje? Niet echt. Je concentratie is weg, je verandert in een obsessief monster. En dat is pas 't begin...

Hoe weet je of je verliefd bent? Samen met ‘Hoe vind ik de ware?’ en ‘Hoe moet ik flirten?’ en nou ja, eigenlijk álles over liefde, een veel gestelde vraag. Want mán wat houdt die zoete plakbende ons bezig. In liedjes, in dromen, in films en op Tinder (oké, daar misschien wat minder). Goed. Daarom deze week van ons, voor jullie:

Je kan aan niemand anders denken

Dat klinkt lief, maar iedereen die verliefd geweest is weet ‘t. Er is niks zoets aan. Fokking irritant is misschien nog wel de beste omschrijving. Wég eetlust. Wég gezond verstand. En een dagje even goed knallen voor je studie of werk? Vergeet het maar. Nee, maar écht.

Wie de schuldige is? Ja je (bijna) bae natuurlijk. Maar die kan er eigenlijk ook geen fuck aan doen. Volgens Dr. Fisher moeten we het zoeken bij een stofje dat naar de naam ‘dopamine’ luistert. Dat stofje zorgt ervoor dat je je alleen nog maar op één iemand kan focussen. Stukje paringsdrift naar de mens toe.

Je hebt stemmingswisselingen

Dat liefde verslavend is wist je al. Maar zoals elke verslaving heeft een flinke verliefdheid ook twee kanten. Enerzijds voel je je een eindbaas. Je bent euforisch en stuitert tegen de muren van energie. Maar als je niet meteen een appje terugkrijgt schiet dit om naar onzekerheid, angst en paniek. Feest.

Je probeert opeens nieuwe dingen

Is je lover een techno freak en vond je dat eentonige herrie? Opeens hoor je de melodielijnen. En betrap je je voet op een ritmisch meetikken. Hoe dan?! Die shit vond je eerder niet om aan te horen. Dat is dus je onderbewustzijn.

Die wil namelijk maar één ding: dat jullie bij elkaar passen. Dus ga je opeens openstaan voor dingen waar je eerder niets van moest weten. Geen paniek, je wordt niet opeens een totáál ander mens (nou ja, sommigen…) Maar doordat je opeens open staat wordt je wél ontvankelijker.

Jullie willen alleen nog maar samen zijn

Naast al die vlinders komen bij verliefdheid ook bezitterige bulldozers je buik in bolderen. Opeens ben je bezitterig, jaloers en ben je als de doods om afgewezen te worden. En om dat maar te voorkomen wil je zoveel mogelijk bij hem of haar zijn. Twijfel je of jij zo’n obsessieve claimkip bent? Check de beste jury die je ooit zal hebben: je vrienden.

De perfectste die je óóit hebt ontmoet

Als je verliefd bent is je lijf een hormoonkanon. Eentje die kosten wat kost ervoor wil zorgen dat jullie gaan paren. Want: voortplanting. En dat lukt alleen als jij er van overtuigd bent dat de ander AWESOME is. Dus blurren die hormonen je beeld behoorlijk. Beetje gemeen wel. Maar dat geeft de ander wel een kans. Want niemand is perfect enzo.

Jullie maken toekomstplannen

Na de verliefdheid gaat je lijf al snel over in het maken van toekomstplannen. Kan je niks aan doen. Gaat helemaal vanzelf. Dat is een evolutie-dingetje. Want toekomstplannen geven een gevoel van hechting. En daarmee een betere basis voor, juist, de toekomst. Júllie toekomst. (Heeft iemand een bakje?)

Ik hou van je, ik hou van je, ik hou van je!

De één gaat er zuinig mee om. De ander flikkert de magic four in élk appje. Wat jouw stijl ook is, één ding is zeker. Je wíl het zeggen. Váák. Waarom is dat toch? Het zal je niet verbazen. Ook dát is evolutie gekkigheid. Die vier woorden geven je namelijk onbewust toestemming om definitieve toekomstplannen te maken.

Verliefd zijn een feestje? Niet echt. Je concentratie is weg. Je krijgt niks binnen. Je verandert in een obsessief monster. Blijft liever samen op de bank dan dat je gaat stappen. Je vindt opeens dingen leuk die je nooit boeide. En dat allemaal door iemand waarvan je niet eens zeker weet óf hij/zij wel echt zo awesome is. Liefde is een vreemde ziekte…  


First Dates, dinsdag 20.25 bij BNNVARA op NPO 3!