3 x Dit maakt je aantrekkelijk | First Dates

Bij serie First Dates

Er zijn weinig dingen zo vaag als 'aantrekkingskracht'. Die naam zegt 't ook al. Maar wat ís die kracht? Wij zochten het voor je uit!

Je staat met iemand te praten. In de verte zie je een deur opengaan. Er loopt iemand binnen waar je mond instant van openklapt. Je snapt er geen reet van. Wat de fok gebeurt er? Waarom voel ik dit? Aantrekkingskracht. Het blijft een vreemde vogel. Wat maakt iemand nu écht aantrekkelijk? Wij zijn eens voor je op onderzoek gegaan!

via GIPHY


1. Gezond, vitaal en vruchtbaar

Liefde, we kunnen er rete-romantisch over doen, maar Allah, God, Jahweh, Moeder Aarde (doorhalen wat niet van toepassing is) wil maar één ding: dat jij je voortplant. En snel ook. Dus is het zaak dat de andere partij zo gezond, vitaal en vruchtbaar mogelijk is.

Bij vrouwen uit zich dat in een egale huid en smalle taille. Niet geheel toevallig de kenmerken van jonge niet-zwangere vrouwen. En bij mannen zijn brede schouders een pré. Dat straalt kracht uit. Dans moves zijn voor beide geslachten welkom. Daarmee laten we zien hoe lenig, jeugdig en beweeglijk we zijn.via GIPHY


2. Niet de looks, maar je inhoud

Tweede puntje is het belang van een lekker genenpakket. Maar vitaliteit kan je faken. Dus zoeken wij het ’t liefst in iets wat je onmogelijk kan faken. Volgens Amotz Zahavi is dat de reden dat bijvoorbeeld vrouwtjesherten bijzonder lekker op een immens gewei. Goed, hij zei dat in 1975. Maar het is geen gekke theorie.

Want zo’n huge gewei is totaal niet handig met vechten (breekgevaar). Dus als zo’n hert ‘m na jaren nog steeds trots en heel aan z’n hoofd heeft zitten weet ie zich blijkbaar goed te onderhouden. Een fijne eigenschap voor de potentiële vader van je toekomstige Bambi’s.

Bij mensen zit dit ‘m in - nee niet de grootte van z’n ‘voeten’- maar in het brein, aldus Geoffrey Miller (schrijver van ‘de parende geest’). Want die reuze walnoot is eigenlijk veel complexer dan nodig. Maar omdat je je intellect moeilijker kan faken dan je uiterlijk, schijnen wij daar onbewust dus op te kicken. En zo wordt dat brein groter en groter. 

via GIPHY

3. Opposites attract
Een sterk genenpakket is één. Maar het moet ook wel een beetje matchen natuurlijk. En dat zit ‘m vooral in het verschil in de genen. Want alleen dan krijg je een lekker gevarieerd gezamenlijk pakketje.

Vrouwtjesfruitvliegjes schijnen om die reden een voorkeur te hebben voor de meest uitzonderlijke mannetjes. En misschien een beetje snelle conclusie. Maar dat zóu kunnen verklaren waarom wij mensen compleet in de wolken kunnen schieten van iemand die totáál het tegenovergestelde is.

Conclusie: wees slim, gezond en vreemd
Oké, nog even samengevat. Een goed, gezond lijf en een goed stel hersenen maken je aantrekkelijk. En als je dan ook nog een beetje een aparte vogel bent, oh en elke dinsdag First Dates kijk, dan ben je helemaal binnen.


First Dates, dinsdag 20:25 bij BNNVARA op NPO 3!