Kippenhok Nederland

40:00
Gezien
4804
Bij aflevering Kamelenherders in Mongolië

We houden ervan. Lekker dicht op elkaar geplakt te leven.

En dat is nu net wat je niet hebt in Mongolië. Daar is ruimte. Heel veel ruimte. Het is namelijk het dunst bevolkte land op de gehele aardkloot. Ruimte klinkt fijn, maar hoe klinkt het als je dichtstbijzijnde buren op minimaal drie kilometer afstand wonen? En wat denk je van supermarkten, ziekenhuizen, etc? 

Kamelen, geiten en schapen
De persoonlijke hygiëne is ook een uitdaging. Douchen doe je bijvoorbeeld in het dichtstbijzijnde dorp… dat zestig kilometer verderop ligt. Dus hop met je badjas en toilettas op de kameel en go! Kameel? Ja, kamelen. Al hebben ze ook wel motoren hoor. Maar kamelen zijn een belangrijke bron voor veel nomaden. En geiten en schapen trouwens. Ze gebruiken deze dieren voor hun melk, vlees, wol, huiden en de kameel dus ook als vervoer.

Slechte bereikbaarheid
En dat in alle opzichten. Niet alleen is alles ver weg, maar ook de mobiéle bereikbaarheid is ver te zoeken in Mongolie. Als je geluk hebt krijg je ontvangst op de hoogste berg in de buurt. Moet je natuurlijk wel hopen dat ze aan de andere kant opnemen. Anders blijf je dus heen en weer lopen.

Grafische afbeelding Mongolie afl 3

Noem een ger geen yoert
De nomaden in Mongolië wonen in een traditionele ger. Dit is een soort ronde tent. Misschien dat de naam yoert je wel iets zegt, maar zeg dit niet tegen een Mongoliër. Dit is namelijk de naam die de russen aan de ger hebben gegeven. De Sovjet Unie heeft een tijdje geprobeerd Mongolië te veranderen in een modern land. Maar dat stopte toen de Sovjet Unie uit elkaar viel. 

Gebruiken
Wat moet je doen als je een ger wil betreden? Allereerst: sta nooit op de drempel! En als je iets krijgt aangeboden pak je dit met je rechterhand aan. Beide handen is ook oké. Maar nooit met links. In de ger loop je verder met de klok mee. Dit is bij andere Boeddhistische plaatsen ook de regel. En de haard is heilig dus ga nooit met je voeten naar de haard zitten, want die zijn onrein. Als je iets aan wil wijzen doe je dat daar niet met je vinger. Maar voordat je met allerlei andere vreemde dingen gaat wijzen: als je iets wilt aanwijzen doe je dit met je héle hand. En zorg dat je handpalm naar boven wijst. 

Even wat feitjes op een rij:

  • Mongolië is veertig keer zo groot als Nederland.
  • En hier wonen toch maar drie miljoen mensen!
  • Tot de twintigste eeuw was Mongolië bijna twee keer zo groot als tegenwoordig.
  • Mongolië is één van de hoogste landen van de wereld.
  • Het Khövsgöl Nuur meer bevat ongeveer twee procent van al het zoetwater op aarde!
  • Mongolië wordt ook wel het 'Land van de Blauwe Lucht’ genoemd. 
  • In de Gobiwoestijn kan het in de zomer 40 graden Celsius worden en in de winter min 30.
  • Deze woestijn is ook meteen de grootste van Azië. 
  • Gobi betekent onder andere 'waterloze plek'. 

Meer weten over een plaats waar mannen en vrouwen écht gelijk zijn? Bij de Bijagos hebben mannen en vrouwen verschillende taken. Toch zijn zij gelijkwaardig. De vrouwen worden hier vereerd en gevreesd. Klik hier.

Meer weten over de Yanomami? Zij leven met 200 personen in één huis! Geen privacy, maar wel een hele grote saamhorigheid. Klik hier. 

Volgende week is Filemon in Tanzania. De Bijagos zijn nog echte jagers- en verzamelaars. 


Kijk de afleveringen van Filemon Buiten Westen hier terug!