Met... z'n.. aaallen! Met z'n allen.

40:15
Gezien
7
Bij aflevering Yanomami in Brazilië

Daar zit je dan in je studentenkamertje. Of nog bij je ouders thuis. Te klagen over dat het zo druk is. Think again.

Tweehonderd mensen. Ik herhaal: tweehonderd mensen onder één dak. Geen muren en geen privacy. Hangmat aan hangmat met je buren, ooms, tantes, zusje, oma en de rest. Best lastig als je af en toe een intiem onderonsje hebt met iemand, of jezelf.

Diep in het regenwoud
De Yanomami in Brazilië hebben hier geen moeite mee. Zij delen alles met elkaar. In het westen zijn wij vooral met onszelf bezig. Terwijl bij de Yanomami het belang van de groep het aller belangrijkste is.

Spiritualiteit: animisten
Elk dier, elke boom en berg heeft een geest. Nee, ik heb het niet over Pocahontas. De Yanomami zijn heel sterk verbonden met de spirituele wereld. Alles heeft een ziel. Ja alles. Zelfs stenen. De sjamanen kunnen deze geesten zien. En om in de juiste status te komen gebruikt de sjamaan hallucinerende drugs. En meteen een héleboel.

Aantrekkelijk voor geesten
Cake, koekjes, taartjes. Geef ons een paar kilo. Van elk. Ook de Xapiri (geesten) zijn rasechte zoetekouwen. Maar omdat red velvet cakejes lastig te krijgen zijn in de jungle, houden de Yanomami het bij honing. En dat is er genoeg te vinden. Door het drinken van honing ruik je lekker zoet en ben je zeer aantrekkelijk voor de Xapiri. Parfummetje voor geesten dus.   

Grafische afbeelding Brazilie afl 2

Eet smakelijk
Na je dood word je gecremeerd of begraven. Oké, er zijn daar nog wel wat andere praktijken... Maar nu even gekeken naar de meest normale. (Nou ja, "normaal".) Als er bij de Yanomami iemand overlijdt volgt er een Reahu-ceremonie. De overledene wordt dan in het bos gelegd om, jawel, te rotten. Na weken van rotting halen ze het lichaam, of wat er van over is, weer op. Dit verbranden ze dan en daarvan wordt de as bewaard. En als oma of opa op een gegeven moment erg wordt gemist, doen ze wat as in bananensoep. En. Eten. Ze. Het. Op.

Dit is ook interessant om te weten:

  • Het huis van de Yanomami (shabono) is niet bestendig tegen hevige regenval, wind en insectenplagen. Daarom wordt ie elke vier á zes jaar opnieuw gebouwd.
  • Bij het vissen gebruiken de Yanomami gif. Dit gif komt uit klimplanten. Ze stampen het fijn en gooien het in de rivier. De verdoofde vissen komen dan bovendrijven.
  • Seksen is best lastig als je met 200 mensen samenwoont. Daarom gaan koppels vaak overdag het bos in. 's Nachts is het tussen de wilde dieren namelijk minder aan te raden.
  • Baby's die 's nachts veel huilen worden bezocht door geesten. Zij hebben dan blijkbaar aanleg om sjamaan te worden.
  • De ouders bepalen niet de naam van het kind, maar dat doet de gemeenschap. Ze kiezen een naam die past bij zijn of haar karaktereigenschappen. Dat zal best confronterend zijn voor sommigen.
  • Het is oneerbiedig om iemand bij zijn naam te noemen in zijn of haar bijzijn.
  • In totaal zijn er nog maar iets van 30.000 Yanomami. Ze wonen verspreid in de jungle van de Amazone.

Meer weten over een plaats waar mannen en vrouwen écht gelijk zijn? Bij de Bijagos hebben mannen en vrouwen verschillende taken. Toch zijn zij gelijkwaardig. De vrouwen worden hier vereerd en gevreesd. 
Volgende week is Filemon in Mongolië bij de kamelenherders. Zij leven in de woestijn en hebben o.a. geen mobiel bereik.


Kijk de afleveringen van Filemon Buiten Westen hier terug!