23-10

Suriname: het paradijs met een zwarte bladzijde | Risky Rivers

Suriname moet op je bucketlist!

Want wie wordt nou niet gelukkig van: swingende muziek, lekker eten en een super vriendelijke bevolking!

Suriname
Even een klein stukje geschiedenis. Nee, niet gelijk stoppen met lezen! Suriname was eerst in de handen van de Engelsen. Maar zij ruilden Suriname in de 17de eeuw met Nederland voor New York! Wow. Laat dit even op je inwerken. Had Alicia Keys dan over New Amerstam gezongen i.p.v. New York?!

Gelukkig is Suriname nu al 42 jaar onafhankelijk! Maar toch zie je de Nederlandse invloeden overal terug. Zoals de taal, plaatsnamen en het wetboek van strafrecht. Zullen ze ook Broodje van Kootje hebben? Suriname is een republiek en ligt aan de Noordoostkust van Zuid-Amerika. Ons kleine kikkerlandje past hier ongeveer vier keer in. Wel heeft Suriname een stuk minder inwoners, zo'n 600.000. Zo'n 90% van het land is met oerwoud bedenkt! En het beste van alles? Dit tropische paradijs ligt op maar 8 uurtjes vliegen vanaf Amsterdam!

Risky Rivers - Suriname - Djoemoe

Slavernij
Suriname werd dus een Nederlandse kolonie. Nederland nam in die tijd actief deel aan de handel in slaven. Een verschrikkelijk stuk uit de Nederlandse geschiedenis. Het blijkt ook nog eens dat de slavernij in Suriname het wreedst was en ook nog eens het langst heeft geduurd! Voor de arbeid op o.a. de koffieplantages werden Afrikaanse slaven gekocht. Soms lukte het een slaaf om te vluchtten. Uiteindelijk vormden deze weggelopen slaven leefgemeenschappen in de jungle van Suriname. Zij waren continu in gevecht met de Nederlanders.

Paramaribo
Ok. Nu even iets gezelligs. Paramaribo is de hoofdstad van Suriname. Het oudste gedeelte van Paramaribo moet je een keer gezien hebben. Het staat ook wel bekend als De Houten Stad". Wist je niet he? De gebouwen in dit gebied bestaan namelijk vooral uit hout en staan er al sinds de koloniale tijd. Dus voor op je bucketlist! Bij UNESCO zijn ze het daarmee eens. Dit stukje van Paramaribo staat dan ook niet voor niets op de werelderfgoedlijst. En ongelofelijk maar waar: bijna de helft van de totale Surinaamse bevolking woont deze stad!

Meer zien van Suriname?
Patrick bezoekt voor 3 op Reis Suriname' s prachtige hoofdstad! Ook gaat hij langs bij Fort Hollandia.

Ook laat hij de bewoonde wereld achter zich en trekt het binnenland in!

Monic Hendrickx en Susan Visser middenin het Surinaamse jungle!
Iets anders dan Suriname? Zoveel geuren, zoveel kleuren: Marokko.


Risky Rivers maandag 20:25 bij BNNVARA op NPO 3!