Kun je een all-you-can-eat-restaurant eruit eten?

24:19
Gezien
2
Bij aflevering All you can eat krokodil

Dit is hoe een all-you-can-eat-restaurant geld verdient terwijl iedereen daar zo ontiegelijk veel eet.

Horeca-expert Mark Tamsmais legt uit hoe je zelfs met de grootste eetlust nog niet het vaste bedrag eruit eet. Uit een test van tv-programma De Rekenkamer bleek dat vier volle borden en zes glazen neerkomt op zo’n 16 euro, terwijl je op een vrijdagavond 32 euro betaalt voor onbeperkt schransen. Welke slimme strategie zit hierachter? 

Die winst wordt pas groot als je het menig maal kan vermenigvuldigen. Daarom geldt het massa=kassa principe. Gemiddeld kan een all-you-can-eat-restaurant 600 a 700 gasten kwijt, maar 2.000 is ook niet ongekend. Een restaurant zal dan ook eerder een enorme vierkante ruimte zijn dan eentje met knusse hoekjes.

Dat je voor zo weinig mogelijk geld zo veel eet, wordt gestuurd door de restaurantbazen. Begin met een drankje, dat vult lekker. Daarna loop je eerst langs de desserts, waardoor je onbewust gaat denken dat je ruimte moet bewaren. De vullers -brood en friet- liggen overal in grote hoeveelheden uitgestald.

Zo ben je al redelijk vol voordat je uberhaupt bij de duurdere producten aangekomen bent. Dat dure eten is vooral vlees en vis, die zijn ook meestal niet te vinden aan het lopend buffet, maar ze liggen achter een balie. Daar vraag je een chef om een visje die vervolgens één filetje op je bord legt. Er zijn maar weinig mensen die durven te zeggen: ‘doe er nog maar vijf’.


 Bron:  De Rekenkamer