28-04

All-you-can-eat maakt je gek

Is onbeperkt eten wel zo voordelig? Er schuilt een sluwe strategie achter.

Het all-you-can-eat-restaurant. Je hebt er vast wel eens onbegrensd zitten bunkeren. Maar wist jij dat er achter jouw schransfestijn een heel strategisch plan schuilt? De Rekenkamer schuift aan bij een expert en neemt het geheime recept van de all-you-can-eat-restaurants onder de loep.

Massa is kassa

Volgens horeca-expert Mark Tamsmais de vorm van de ruimte erg belangrijk. Een uitbater is slim als hij een rechthoekige of vierkante zaal heeft. Dan heb je geen lastige rondingen. Hoe meer zitplaatsen, hoe meer winst. “Massa = kassa” is een simpele term die hier geldt. In Nederland zijn all-you-can-eat-restaurants met meer dan zeshonderd plaatsen inmiddels geen zeldzaamheid meer. Twee volle sessies op een avond en de kassa is, net als de buik van iedere gast, goed gevuld.

Verleiding na verleiding

Eenmaal gesetteld op een mooi plekje begint het strategische spel. De gemiddelde all-you-can-eat bezoeker begint met een drankje en dat is precies wat de ondernemer wil. Drinken vult je maag, waardoor je uiteindelijk minder eet. Als het tijd is voor de eerste ronde, loop je in veel restaurants langs het dessert. Onbewust bedenk jij je ineens dat er nog wel ruimte vrij moet blijven voor die smeuïge crème brûlée of dat onweerstaanbare ijs. En loop je langs de echte ‘vullers’ patat, brood, soep en drankjes, dan merk je dat deze groots aangeboden worden. Hierdoor is de kans groter dat jij hier wat van pakt.


“Het is een stratego van verleidingen.”


Goedkoop graaien en duur krijgen

En laten die ‘vullers’ nou ook relatief het goedkoopste zijn voor het restaurant. Dat jij net wat meer patatjes opschept dan normaal, is voor de ondernemer niet iets om wakker van te liggen. Het zijn vlees en vis die het kostenplaatje omhooghalen. Daarom vind je bij veel all-you-can-eat-restaurants deze duurdere gerechten achter een kookruimte waar koks staan. Zelf graaien is er hier niet bij. De gast vraagt of hij bijvoorbeeld wat vis mag, en krijgt dan één of twee stukjes. Dat is zuinig in vergelijking met de pizzapunten die je constant aangevuld worden.

Ook proefpersoon Jan Schrans mocht zich namens De Rekenkamer helemaal uitleven in een all-you-can-eat-restaurant. Hij betaalde €32,- en werkte vier bomvolle borden vol lekkers naar binnen. Met wat biertjes erbij zat Jan binnen een paar uur helemaal vol. Ben je benieuwd wat dat aan de inkoopkant kost voor het restaurant? Bekijk dan het fragment!