Hoe maak je karnemelk en boter?

24:35
Gezien
22
Bij aflevering Karnemelk

Een lekkere, gezonde boterham en boter. Voor de meeste mensen zijn deze twee onafscheidelijk. En wat drinken we daarbij? Karnemelk natuurlijk. Wie deze twee romige heerlijkheden wil maken valt met zijn neus in de boter. Het is namelijk helemaal niet zo moeilijk om zelf boter en karnemelk te maken. En dat alles met slechts één recept.

Wat heb je nodig?

Voor het maken van boter en karnemelk kan je rauwe melk gebruiken, dat is melk die niet gepasteuriseerd of gekookt is. Maar voor deze uitleg gebruiken we volle room. Daarnaast heb je een schone pot nodig die afgesloten kan worden, een theedoek (kaasdoek), een zeef, een kom, wat ijswater en eventueel nog wat zout.

Karnen

Als eerste doe je de volle room in de pot en voeg je een snufje zout toe. Hiermee kan je eigenlijk al aan de slag. Het is een kwestie van flink roeren, schudden of mixen. Ga hier net zo lang mee door totdat het geheel geschift lijkt en er flinke, gelige klonten ontstaan die in de witte vloeistof drijven. Het witte spul is karnemelk, zelf gekarnd en zo vers als maar zijn kan. De klonten die in de karnemelk drijven zijn daarentegen de boter.  

Lees hier waarom we bacteriën in ons voedsel stoppen.

Gezeefd en geknepen

Na het schiften komt het zeven. Dit kan je het beste doen door de theedoek of kaasdoek in een zeef te leggen en het karnemelk-boter mengsel hierin te gieten. Als je de karnemelk hebt opgevangen is het lekker om deze in de koelkast af te laten koelen. Je hoeft hier verder niets meer aan te doen. Voor de boter is het belangrijk dat je het resterende vocht er uit knijpt.

Wassen?

Het is nu zaak dat je de boter in de kom doet en hier wat ijswater (of zo koud mogelijk water) bij gooit. Hierna kan je de boter beginnen te ‘wassen’, hiermee wordt bedoeld dat je de boter net zo lang kneedt, totdat het ijswater troebel begint te worden. Gooi op dat moment het water weg en vul de kom met nieuw ijswater en de boter. Herhaal dit proces net zo lang totdat het water helder blijft.

Zacht uitgedrukt

Gefeliciteerd! Je hebt nu je eigen boter gemaakt. Kneed eventueel zachtjes het laatste restje water uit de boter. Voeg naar smaak nog extra zout of kruiden toe en zet je boter in de koelkast om ietsje harder te worden. In de tijd dat je wacht kan je genieten van wat zelfgemaakte karnemelk.

Geschreven door: Jesse Busser

Volg ons nu ook op Instagram!