Hassan Slaby over Vermist!: “Het maakt niet uit wat je doet, er zijn altijd mensen die kritiek hebben.”

Bij serie Vermist!

Hassan Slaby (32) speelt de rol van Nadim in Vermist! Ondertussen is hij alweer druk met de opnames van het tweede seizoen van Papadag, maar tussen het draaien door mogen we hem even bellen om te praten over Vermist!

Wat is Vermist! voor serie?

Vermist! gaat over Kenneth, die verdwijnt na een Grindr-date. Het verhaal heeft wat van fictie en reality. Het wordt heel duidelijk hoe raar het is dat de media voor ons bepalen wat belangrijk is. De zaak Orlando was bijvoorbeeld niet groot in het nieuws, er was geen Amber Alert uitgestuurd en er was weinig aandacht voor op tv. Het werd eigenlijk heel stil gehouden. Dat is toch gek? Media zijn kieskeurig in wat ze willen uitbrengen en wat niet. We proberen jongeren daar bewust van te maken. Want ieder mens, iedere persoon die vermist is, is belangrijk!


Je speelt de rol van Nadim, hoe was dat?

Nadim heeft een dubbelleven. Hij zit zelf in de problemen, het is helemaal mis gegaan en Kenneth probeert hem te helpen. Er is een sprankje liefde en dat houdt hij geheim. Daarom denken ze dat hij hem misschien heeft vermoord. 

Het was een mooie rol om te spelen. Een personage met een complexe geaardheid. Een guy zoenen was voor mij ook helemaal nieuw! 


Was je bang om vervelende reacties te krijgen? 

Het maakt niet uit wat je doet. Er zijn altijd mensen die kritiek op je hebben of raar naar je kijken. Dat ze zeggen: “Dat doe je toch niet!” Maar het is m’n vak, het is m’n beroep en als mensen realiteit en fictie niet kunnen scheiden dat is er iets mis met ze. 

Toen ik hoorde wat voor rol het was dacht ik ‘Ok, ik kan het wel doen, maar het moet wel echt diepgang hebben.’ Ik heb het script gelezen om te kijken wat de achtergrond was, want ik wilde niet alleen een personage ‘de homo’ neerzetten. Je zegt ook niet: ‘Speel even de hetero.’ Het gaat niet om de geaardheid, maar om het verhaal van twee mensen die elkaar ontmoeten en die je meenemen in hun ervaringen. Het verdriet, de blijdschap, de emoties. Dat was voor mij een reden om het te spelen. 


Hassan Slaby als Nadim in Vermist!


Ben je trots op het eindresultaat?

Ja, het is zeer gelukt! Ik was heel erg geboeid door wat ervan gemaakt is. Kort, bondig en spannend. Petje af! Timo (Ottevanger, de regisseur, red.) had heel duidelijk een beeld van hoe hij het voor zich zag en wist dat ook goed over te brengen op de acteurs. Hij betrok ons heel erg bij zijn doel en we mochten ook onze eigen ideeën inbrengen en daar luisterde hij ook naar. Zo kreeg iedereen het gevoel van: ‘Ja, zo gaan we het doen en het wordt fantastisch!’ Hij heeft een goede visie en hij gaat ver komen! Ik ben ook echt blij met hoe het is geworden. Alles! Ik hoop dat ze nog een seizoen kunnen maken met dezelfde titel, maar dan met nieuwe mensen en nieuwe verhalen!


Is Vermist! echt gebaseerd op het verhaal van Orlando Boldewijn? In deze video legt de scenarioschrijver het uit: 3 vragen aan Manju Reijmer.

Lees ook de interviews met de andere acteurs:

Geschreven door Didi Koller