Fun Fact Friday: 52% van de jongeren draagt minstens een vijfde van de kleding in hun garderobe niet meer

Bij serie 3vraagt

Op vrijdag 29 november is het Niet-Winkeldag, een protestdag tegen de cultuur van steeds maar meer willen kopen. Even geen nieuwe kleding schoppen vandaag dus. De meeste jongeren kunnen ook best een dagje zonder, want ze hebben genoeg kleding liggen die ze weer eens kunnen herontdekken.

De helft van de jonge mensen draagt minstens een vijfde van de kleding die bij ze in de kast ligt niet meer, blijkt uit onderzoek van 3Vraagt.

Kopen, kopen, kopen

Toch blijven we maar shoppen, omdat we steeds behoefte hebben aan iets nieuws. Fabrikanten en kledingwinkels spelen daar steeds meer op in. Waar er vroeger maar een paar keer per jaar een nieuwe collectie in de rekken hing, vind je nu bijna altijd wel iets nieuws als je een winkel binnenloopt. En online is het aanbod al helemaal gigantisch.

fun fact friday kleding

'Ik kocht alles wat los en vast zat'

Sara is zo iemand die jarenlang klauwen met geld uitgaf aan nieuwe kleren. ''Ik kocht echt alles wat los en vast zat'', vertelt ze in tv-programma Kasboekje van Nederland. ''Ik wilde elke dag een andere outfit aan en het gaf me een goed gevoel om dingen te kopen.''

Een paar jaar geleden gooide ze het roer om. Ze besloot veel minder kleding te gaan kopen, en dan alleen nog van de merken die hun producten duurzaam en eerlijk verkopen.

Hoe en wanneer werd Nederland eigenlijk een consumptiemaatschappij? En zijn we doorgeslagen in ons koopgedrag? Je leest er meer over in dit artikel van NPO Focus.


In Fun Fact Friday brengen we een grappig, verbazingwekkend of opvallend feitje aan het licht. Dit feitje komt uit de duizenden antwoorden die de jongeren (16-34 jaar) geven in de onderzoeken van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. Bij NPO Focus vind je achtergronden over allerlei onderwerpen, van gezondheid tot tech en cultuur.