BRB, even wapen kopen | Trippers

47:51
Gezien
1
Bij aflevering Trippers - Wapengeweld

School shootings in Amerika. We kijken er bijna niet meer van op. Maar bij elke grote shooting laait wereldwijd de discussie op: hoe de fuck kunnen kids daar zo makkelijk aan een wapen komen?

Amerika en wapens gaan hand in hand. Maar liefst één op de drie Amerikanen heeft één of meerdere wapens in huis. Sterker nog, naar schatting is de helft van het aantal vuurwapens op de wereld in bezit van Amerikanen. Waar Nederland meer fietsen dan inwoners heeft, heeft Amerika meer wapens dan inwoners. 

Maar… hoé dan? Hoe kan een modern land anno 2018 nog zó vrij zijn in iets dat zo omstreden is? En waarom gaan zoveel Amerikanen zelfs over lijken om die vrijheid te behouden? 

Het antwoord ligt opgesloten in het zogenaamde second amendment; een oeroude wet uit 1791 toen cowboys al hun conflicten nog uitvochten met een vuurwapen.. In deze wet staat dat iedere Amerikaan recht heeft op het bezitten en dragen van een wapen. Voor veel andere landen is dit totaal onbegrijpelijk. En hoewel veel Amerikanen zelf óók tegen het bezit van wapens zijn, vinden ze het toch erg belangrijk om hun gezin te beschermen. Daarom ligt in 40% van de Amerikaanse huizen 1 of meer guns klaar om gebruikt te worden.

Verkrijgen van wapens
De regels voor het verkrijgen van wapens verschillen per staat, maar voor het hele land geldt een minimumleeftijd van achttien jaar. Daarnaast moet er een achtergrondcheck gedaan worden. Hoe streng die check kan worden uitgevoerd, is een ander verhaal. Vaak komt het erop neer dat je geen strafblad mag hebben en mentaal in orde moet zijn En daarnaast heb je een wapenvergunning nodig. Nou ja, in negentien van de vijftig staten dan. In de overige staten kun je zonder enige registratie een wapen en munitie kopen.

Trump over wapenhandel
Geloof het of niet, maar sinds de komst van Donald Trump zijn er meer wapenfabrikanten failliet gegaan. Onder druk van de publiek opinie die na het schietincident in Florida steeds harder om een strengere wapenwet vroeg, heeft hij in februari gepleit voor een strengere wapenwet, jazeker. Zo wil hij de minimumleeftijd voor het aanschaffen van wapens verhogen van 18 naar 21 jaar en pleit hij voor een strengere controle. Dat klinkt hoopvol, ware het niet dat zijn republikeinse vriendjes in koor ‘NEEN’ riepen en daarmee het plan de nek omgedraaid hebben.

Trippers wapengeweld 3

Bewapende leraren?! 
Strengere wetgeving komt er dus niet van, waar de republikeinen wel enthousiast van worden is nog meer mensen bewapenen om daarmee de andere mensen met wapens te kunnen bestrijden. Volg je het nog? Een voorbeeld: ze willen de leraren op Amerikaanse scholen trainen en bewapenen en daarmee de veiligheid van kwetsbare scholieren garanderen. Op zich geen gekke gedachte gezien het feit dat het vijf tot acht minuten duurt voor de politie ter plaatse is. Maar mán, bewapende leraren, really? 

Uit een peiling bij het volk blijkt dat 58% tegen is, omdat ze denken dat het scholen onveiliger maakt. Docenten pleiten voor betere bewaking op school, maar met zo veel wapens in omloop zou je iedere school moeten beveiligen alsof het een risicowedstrijd Ajax-Feyenoord betreft, en dat iedere schooldag het hele jaar door. Dat is onwenselijk en onbetaalbaar. Dat geld kan je beter in onderwijs steken.

Trippers wapengeweld 2

Tegenbewegingen 
Door alle incidenten komen steeds meer Amerikanen in opstand tegen de huidige wapenwet. De “March for our Lives Movement” is één van die bewegingen. Zij sponsoren onderzoek naar wapengeweld, pleiten voor strengere achtergrondchecks bij het aanschaffen van vuurwapens en willen bepaalde vuurwapens die gebruikt worden voor massale incidenten verbannen. 

Een andere beweging is de “Never Again Movement”. Zoals de naam zegt pleiten ze voor het verdwijnen van schietincidenten. Deze beweging ontstond de dag na de school shooting in Florida. Met de hashtag #NeverAgain strijden zij voor meer veiligheid op scholen en meer controle op wapens. Vreemd genoeg zeggen ze niet dat wapens verboden moeten worden, zoals in veel andere landen in de wereld, zo zie je maar hoe diep dat second amendment leeft onder de Amerikanen.

Trippers wapengeweld 4

Wapens in Nederland
In Amerika kan je op de dag na je achttiende verjaardag binnen één uur een wapen aanschaffen. In Nederland heb je daar iéts meer geduld nodig. Bij ons mag je namelijk alleen wapens aanschaffen als je een geregistreerd sportschutter, jager of verzamelaar bent. Daarnaast moet je minimaal één jaar lid zijn van een schietvereniging die is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie óf de Koepel Nederlandse Traditionele Schutters. Tenslotte moet je een examen afleggen én moet je een verklaring omtrent goed gedrag kunnen laten zien. En dat is maar goed ook.

Producer Feruska: "Opeens zaten we middenin een achtervolging!"

TRIPPERS: WAPENGEWELD

Trippers in 60 seconden? Volg Trippers op Instagram! 


BNNVARA's Trippers: meer info!