Wapens en achtervolgingen | Trippers

47:51
Gezien
64
Bij aflevering Trippers - Wapengeweld

Producer Feruska: "We rijden een beetje sloom rond en alles lijkt rustig. Totdat er opeens een oproep komt en het gas er vól op ging. Zitten we opeens midden in een achtervolging!"

Wie zijn nu eigenlijk die mensen achter de schermen? In ‘Woord van de Makers’ laten wij bij elke aflevering een maker aan het woord. Hoe is het om Trippers te maken? En waar moeten jullie allemaal op letten? Deze week vertelt producer Feruska over hun avontuur in Amerika!

Normaal gesproken worden de verhalen van Trippers gemaakt met een fixer zoals bijvoorbeeld tijdens onze reis door Brazilië en Colombia. Een fixer woont in het land zelf spreekt de taal, zoekt de hoofdpersonen en zorgt vaak ook voor de praktische zaken zoals vervoer.

Nu mocht ik dus mee!
Zo’n fixer neemt dus eigenlijk de rol van producer op zich en daarom gaat er meestal geen producer van Tripper mee op reis. Maar in Amerika doen we dat anders. Amerika is een ‘makkelijker’ land omdat we de cultuur beter kennen en we elkaar in het Engels kunnen verstaan. Dus toen we voor Trippers: Wapengeweld naar de VS gingen mocht ik mee om de productie op locatie te verzorgen en de hoofdpersonen voor te spreken.

trippers guns feruska1

Vakantie op kosten van de baas?
Meegaan op reis is natuurlijk erg leuk en veel mensen (zelfs sommige collega’s) denken dat het ook een beetje vakantie is. Maar geloof me, het is allesbehalve vakantie. Het is superhard werken en weinig slapen. Als producer op reis sta je als eerste op en ga je als laatste slapen. En als na het draaien iedereen ontspannen met een biertje aan het avondeten zit, moet jij nuchter blijven omdat je weet dat je ’s nachts drie keer wakker moet worden om de batterijen van de camera te wisselen.

Twee afleveringen in één reis
Deze keer maken we twee afleveringen in één reis; eentje over het leven van agenten in de VS en de andere over wapengeweld. We gaan in december en dan is het ook daar ontzettend koud. Je bent zo’n beetje de hele dag op straat dus we hadden elke dag bevroren tenen en onze lippen waren helemaal stuk.

‘Thank you dat we mogen langskomen’
Als je aankomt moet je heel snel schakelen. Tijd om uit te rusten is er niet. Ik ga een dag eerder dan crew om de laatste puntjes op de i te zetten. Als de crew dan aankomt is alles, als het goed is, geregeld. Zo moet ik regelrecht van het vliegveld naar mijn eerste afspraak. Een meeting met politieagenten. Vijftien uur gereisd, doodmoe, een jetlag en dan ook nog Engels moeten praten. Dat ging dus meteen helemaal honderd procent lekker. “Thank you that we mogen langskomen :), the crew can’t wait to ontmoeten jullie!” Haha! Nee hoor, zo ging het niet. Want ik ben ontzettend pietje precies en dus had precies opgeschreven wat ik wilde zeggen. Maar als ik dat niet had gedaan, dan was het waarschijnlijk wel zo gegaan ;).

trippers guns feruska2

Opeens in een achtervolging!
Op een gegeven moment moet vanwege ruimtegebrek de crew gesplitst worden. De regisseur gaat met de cameraman en Maurice in de ene auto, en ik met geluidsman Mike in een andere. We rijden een beetje sloom rond en alles lijkt rustig. Totdat er opeens een oproep komt en het gas er vól op ging. Zitten we opeens midden in een achtervolging, helemaal vanuit het niets!

‘ARE YOU READY, ARE YOU READY??!’
De agent voorin roept naar Mike: “ARE YOU READY ARE YOU READY??!” En geeft hem een soort ding dat je op straat voor de wielen van een auto kan gooien zodat ze lek gaan. Hij wil dat Mike die spijkermat op het juiste moment uit de auto gooit. Mike kijk mij wat paniekerig aan, want hij heeft geen idee hoe dat moet en of het gevaarlijk zou worden. Gelukkig komt het niet zo ver, omdat we áchter de voortvluchtigen rijden in plaats van ervoor.

Ik doe een schietgebedje
Ondertussen doe ik een schietgebedje en stel ik me voor dat de productieleider mijn ouders moet bellen om ze te vertellen dat ik ben omgekomen bij een achtervolging. Na een tijdje stoppen de voortvluchtige en wij dus ook. De agent schreeuwt dat we in de auto moeten blijven en rent met zijn hand op het pistool de auto uit. Ik ben heel bang dat de voortvluchtige gaat schieten. Maar dat doet hij gelukkig niet en rent weg. Mike en ik blijven alleen in de politiewagen achter. Helemaal in shock.

trippers guns feruska3

Veel trainingen vooraf
Voor Trippers bevinden wij ons vaker in gevaarlijke situaties. De onderwerpen zijn heftig en we moeten vaak dealen met junks, hoeren, drugsbazen en crime-fighters. Dat vraagt om extra voorzichtigheid. We hebben veel lol tijdens onze reizen, maar je moet altijd alert en bewust zijn van je omgeving. Vanuit BNNVARA wordt er alles aan gedaan om onze veiligheid te waarborgen. Zo krijgen we veiligheidscursussen en wordt er vooraf een veiligheidsanalyse gemaakt.

We zijn aantrekkelijk voor criminelen
Maar als je eenmaal op de bestemming bent sta je er met de crew alleen voor. En dan is het toch wel even schrikken als je wordt verteld wat je moet doen als er wordt geschoten. Dan besef je heel goed hoe kwetsbaar je bent. Maar ook als we niet zelf het gevaar opzoeken zoals met de politie, zijn we een aantrekkelijk doelwit voor criminelen. We hebben peperdure cameraspullen bij ons dus je moet goed opletten dat je gevaarlijke buurten vermijdt. Iets wat bij Trippers niet altijd even makkelijk is omdat juist op díe plekken ons verhaal verteld moet worden.

Maar eerlijk, hoe zwaar en spannend een reis ook kan zijn, het blijft altijd een ervaring om nooit meer te vergeten.

Lees meer over de wapenwetgeving in Amerika

Feruska

Trippers in 60 seconden? Volg Trippers op Instagram! 

TRIPPERS: WAPENGEWELD


BNNVARA's Trippers: meer info!