'Zwarte jongeren moeten een rolmodel kennen'

Oktober is de Black Achievement Month, waarin zwarte rolmodellen in de spotlights staan.

In het buitenland kennen ze het al jaren: de Black History Month. Een maand waarin wordt stilgestaan bij belangrijke bijdragen van zwarte mensen in de kunst, cultuur en wetenschap. 

Sinds vorig jaar hebben we ook zo'n maand in Nederland: de Black Achievement Month. Dit weekend startte de tweede editie.

Het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden, zegt organisator Otman Watson. "Als je aan gemiddelde zwarte jongeren vraagt of ze een aantal zwarte wetenschappers of uitvinders kennen, kunnen ze niemand noemen." 

Dat moet anders. "Ik vind het heel belangrijk dat zwarte jongeren een rolmodel kennen. En dat ze ook trots op kunnen zijn wat hun achieve was", zegt Otman. 

blackachievement

De Black Achievement Month moet daarbij helpen. "Deze maand moet eraan bijdragen dat mensen gaan denken hé, zwarte mensen hebben toch veel bijgedragen aan de samenleving. Zwarte mensen hebben een belangrijke plek in de samenleving. Ze zijn niet alleen drugsdealers of uitkeringstrekkers, ze zijn veel meer dan dat."

Dus worden er allemaal dingen georganiseerd die de zwarte cultuur, en in het bijzonder zwarte rolmodellen, in de spotlights zetten. Er wordt benadrukt hoe belangrijk de zwarte cultuur  is voor Nederland. Er wordt gefocust op het tegengaan van racisme, discriminatie, vreemdelingenhaat en intolerantie. En nee, dat gebeurt niet in saaie lezingen, maar met muziek, dans en kunst.

NOS op 3 nam vorig jaar een kijkje bij een afrodansvoorstelling in het Bijlmer Parktheater in Amsterdam. De groep Untold wil jongeren empoweren door middel van dans en muziek.


Op een van de evenementen draait het om vrouwelijke zwarte rolmodellen. Bij Black Female Achievers komen meer dan 15 vrouwen aan het woord die een positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving.

Zo ook Viola Sarkodee (33). Zij begint binnenkort een speciale make-upschool voor de donkere huid. Daar is nog veel te weinig kennis over, vindt Viola. Want: heb je een blanke huid, dan kun je bij vrijwel alle make-up merken de juiste foundation kopen. Heb je een donkere huid, dan heb je vaak maar keuze uit vier tot acht verschillende tinten.

"Ik heb weleens contact gehad met grote make-upmerken om te vragen waarom er geen make-up in heel diepe huidskleur wordt verkocht. Daar krijg ik iedere keer dezelfde antwoorden op: 'omdat er geen vraag naar is'. Maar we weten allemaal dat dat niet waar is", zegt Viola. "Ik spreek de merken er ook op aan en blijf talloze mailtjes sturen."

Viola wil met de opening van haar make-up school bereiken dat lessen in verschillende huidtypen en kleuren de norm worden en niet de uitzondering. "Ik wil dat elke make-up artist weet hoe je met alle huidskleuren om moet gaan, want, we all matter."