Zo ziet het eruit als orkaan Irma langskomt

Orkaan Irma raast over de Caribische eiland en is op weg naar Florida in Amerika.

Het is een van de zwaarste orkanen boven de Atlantische Oceaan ooit gemeten: Hurricane Irma. In de orkaan zijn windstoten van 350 kilometer per uur gemeten. Even voor de goede orde: in Nederland meten we tot windkracht 12, dat is ongeveer 120 km/u. De hardste windstoot in Nederland ooit gemeten was 175 km/u. De windsnelheden van Irma zijn dus makkelijk twee keer zo hoog. 

Vandaag raast Irma over het Nederlandse (!) Sint-Maarten, en daarvan komen nu de eerste beelden binnen. Daarop is de verwoestende kracht van Irma goed te zien. De NOS houdt een liveblog bij.


En ook op de Dominicaanse Republiek en Guadeloupe komt Irma langs:


EN WAT NU?

NOS-weerman Peter Kuipers Munneke zegt dat Sint-Maarten zojuist nog midden in het oog van de orkaan zat. "Dat is een gekke gewaarwording aangezien het er windstil is, vaak onbewolkt en het er maar een beetje regent."

Hij maakt zich echter zorgen over de komende twaalf uur. "De luchtdruk in het oog van een orkaan is heel laag, hierdoor ontstaan weer hoge golven. Het grootste deel van de schade bij orkanen wordt veroorzaakt door vloedgolven en extreme regenval."