Zo zak je door het ijs als een pro

Op sommige plekken was het ijs dik genoeg om met honderden tegelijk te schaatsen. Op andere plekken haalden schaatsers een nat pak.

In Twente was de afgelopen nacht de koudste van deze winter. Volgens Weerplaza werd er op luchtmachtbasis Twenthe een temperatuur van -10,8 gemeten. Er is dan sprake van strenge vorst. Het blijft de rest van de week koud winterweer, verwacht Weerplaza. In Twente was de afgelopen nacht de koudste van deze winter. Volgens Weerplaza werd er op luchtmachtbasis Twenthe een temperatuur van -10,8 gemeten. Er is dan sprake van strenge vorst. Maar schaatsen zit er lang niet overal in dit weekend. 

Op sommige plekken was het ijs dik genoeg om met tientallen, honderden tegelijk te schaatsen. Op andere plekken haalden fanatieke natuurijs-schaatsers een nat pak. Omdat de meeste schaatsers de waarschuwingen in de wind slaan, liet Eenvandaag zien hoe je 'goed' door het ijs zakt.

Vandaag raadt het weerbureau schaatsen af. In het oosten van het land en Limburg is het ijs dikker.

De KNSB beschikte vanochtend nog niet over actuele informatie. De bond waarschuwde al het hele weekend voor het schaatsen op natuurijs. "Zeker met de grote verschillen in temperatuur is het belangrijk dat mensen zich goed laten informeren. Bij de lokale ijsclub zijn ze het beste op de hoogte van de ijsdikte in de buurt", zegt Ramon Kuipers, natuurijscoördinator van de KNSB tegen de NOS.


De mooiste plaatjes van het afgelopen winterweekend staan hier.