Zo weet je wat je moet stemmen op 15 maart

Ben je jong en weet je nog niet op welke partij je gaat stemmen? Of is het zelfs je eerste keer? Blijf dan even lezen.

Waarschijnlijk heb je wel eens van Stemwijzer en Kieskompas gehoord. Voor jou hebben ze een jongerenvariant gemaakt, om het makkelijker te maken om op 15 maart in het stemhokje een keuze te maken.

Vanaf vandaag kun je terecht bij de Partijwijzer van NPO3, 3FM en FunX. De jongere versie van de gisteren gelanceerde Stemwijzer is bedoeld voor alle 800.000 jongeren die voor het eerst mogen stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. In de tool bepaal je zelf welke dingen je belangrijk vindt. En bij die stellingen heb je twee (simpele) keuzes: voor, of tegen. 

Ben je er nog niet uit, dan kun je vanaf 11 februari ook terecht bij de jongere Kieskompas, die is gemaakt in samenwerking met BNN. "Zij hebben onze stellingen vertaald naar jongerentaal. Het 'gewone' Kieskompas gaat over de dingen die voor iedere Nederlander relevant zijn, jong én oud. Maar je moet jongeren op een andere manier aanspreken", zegt  André Krouwel van Kieskompas.

Kieskompas heeft ervoor gekozen de jongeren met een app te bereiken. "Daarin kan je specifieke thema's zien die voor jongeren relevant zijn. In de app neemt Tim Hofman je mee op reis door de thema's die jongeren belangrijk vinden. Daarmee spreken we weer een ander en breder publiek aan. Die thema's zijn tot stand gekomen na gesprekken mét jongeren." 

Al laatste optie is er ook nog de Jongerenkieswijzer, een stemhulp helemaal voor en door jongeren ontworpen. Hier geen onderwerpen als hypotheekrenteaftrek, maar thema's die passen bij waar jongeren door geraakt worden. "Dat zijn werk, zorg, duurzaamheid, onderwijs en inclusiviteit, over bijvoorbeeld discriminatie op de arbeidsmarkt", zegt Caesar Bast. 

Er zijn dus verschillende kieswijzers voor jongeren, maar ze hebben wel allemaal hetzelfde doel: jongeren geïnformeerd naar de stembus krijgen. Iets wat Tim Hofman met de Stembus en verschillende vloggers en bloggers ook al voor elkaar proberen krijgen.