56:00
08-10

Zo slim zijn varkens

Varkens worden vaak als “vies” afgedaan, maar in werkelijkheid zijn ze slim en sociaal. Qua intelligentie zijn varkens te vergelijken met honden, chimpansees, dolfijnen en zelfs mensen. Een neuro-wetenschapper ( Dr. Suzanne Held van de universiteit van Bristol) heeft onderzoek gedaan naar de cognitieve vaardigheden van varkens en stelt dat er “genoeg bewijs is om onze relatie met varkens te heroverwegen”.

Wist je dit?

* Als een varken iets leert zal hij het nooit meer vergeten, ze hebben een goed langetermijngeheugen. Zo snappen ze bijvoorbeeld hoe een spiegel werkt.

* Varkens zijn heel sociaal, ze eten graag samen en rouwen als er iemand dood is.

* Ze kunnen, net zoals chimpansees, joysticks van computerspelletjes besturen.

* Ze spelen met elkaar, op eenzelfde manier als honden doen

Ondanks hun intelligentie worden varkens vaak onverdoofd gecastreerd, en worden hun staartjes en tandpunten onverdoofd verwijderd.

In de film 'Goddelijk varken' onder regie van Hans Dortmans wordt mooi in beeld gebracht hoe dubbelzinnig onze relatie met varkens kan zijn. Bekijk de film online.


Synopsis 'Goddelijk varken':
Het varkentje Dorus groeit op in de achtertuin van scharrelslager Gerard Zwetsloot. Ze wandelen samen door het dorp en zijn lokale beroemdheden. Na twee jaar is Dorus klaar voor de slacht en komt Gerard voor een moeilijke keuze te staan: het varken of het vlees. Een verhaal over een varken en een slager dat laat zien hoe dubbelzinnig onze relatie met dieren kan zijn