Zo rolt Tom door de kroeg

Uitgaan met een lichamelijke beperking kan soms best lastig zijn. Als je bijvoorbeeld met je rolstoel een trapje op moet.

Dat ene feestje last minute meepakken. Voor de meesten van ons geen probleem. Maar als je in een rolstoel zit kan je dat niet zomaar doen. Toch houdt z'n rolstoel Tom Olsman (21) niet tegen om naar het Vliegende Paard in Zwolle te gaan. "Ik spreek dan wel met m'n vrienden af dat ze niet te dronken mogen worden."

Tom H

In de Week van de Toegankelijkheid wordt er meer aandacht gegeven aan mensen met een lichamelijke beperking en waar ze allemaal wel en niet kunnen komen. Als je in een rolstoel zit, dan rol je weleens tegen uitdagingen aan.

Tom studeert Communicatie aan Windesheim in Zwolle en houdt net als elke student wel van een biertje. "Ik ga een keer in de maand naar studentencafé het Vliegende Paard", vertelt Tom. "Meestal op een donderdag of zaterdag en ik spreek dan met vrienden af want zonder hen ga ik liever niet."

De eerste uitdaging komt Tom al tegen als hij het Vliegende Paard binnen wil gaan, hij moet een trapje met drie treden op. "Mijn vrienden tillen mij dan met rolstoel en al naar binnen en ik blijf dan alleen op de begane grond want om nog naar andere verdiepingen te gaan is niet te doen."

Het Vliegende Paard 1

Soms moet 'ie wel, als de biertjes zijn doorgelopen naar beneden bijvoorbeeld. Met een trap moet hij dan naar beneden want de wc's zitten in de kelder. "Ik kan nog wel een beetje traplopen als ik ondersteund word. De rolstoel laat ik dan boven staan en een van mijn vrienden helpt me dan naar beneden. Handig is het niet, ik let er dus ook op dat ik niet te veel drink."

Z'n vrienden vinden het geen probleem, zegt Tom. "Maar ze moeten toch wel rekening met mij houden. Ik spreek bijvoorbeeld met ze af dat ik app als ik ze nodig heb, zodat ze niet de hele tijd bij mij hoeven te blijven. Ze moeten dan wel regelmatig hun telefoon checken."

Het probleem om rustig rond te kunnen rollen in de kroeg lijkt makkelijk op te lossen door bijvoorbeeld rijplaten bij de ingang te maken, zegt Tom. "Zelfstandig erin en eruit komen zou al een heleboel schelen."

Maar dat kan zomaar niet, vertelt kroegeigenaar Dennis Kaatman. "Het is een monumentaal pand dus ik mag niet allemaal dingen gaan verbouwen", vertelt hij. Een losse rijplaat die je neer kan leggen als er een rolstoel is ook niet altijd een optie. "De lichte rolstoelers tillen we gewoon naar binnen, daar is geen rijplaat voor nodig. De zware elektrische rolstoelen zijn veel zwaarder en hebben ook weer zwaardere platen nodig."

Een oplossing is volgens Dennis om van tevoren aan te geven dat je langs wil komen. "Dan is er veel meer te regelen en heb ik tijd om dingen te regelen."

Paard

Daarnaast vindt Dennis het ook een lastig vraagstuk hoe ver je nou moet gaan om je kroeg toegankelijk te maken. "Ons toilet zit in de kelder. Moet ik dan voor 30.000 euro de boel boven gaan verbouwen voor een toilet dat vijf keer per jaar gebruikt wordt? Het is bijna een ethisch dilemma."

Voor Tom is het in ieder geval wel jammer. "In Zwolle is het best lastig uitgaan met een rolstoel. Alleen poppodium Hedon is goed toegankelijk voor een feestje. Er mag hier in de stad dus best wel wat veranderen."