Zo is het om jong en dakloos te zijn

In Nederland leven zo'n 9000 jongeren op straat.

En door een groot tekort aan opvangplekken vinden ze niet altijd een slaapplek. Dat zeggen hulporganisaties voor zwerfjongeren tegen NOS op 3 en FunX"Onze noodopvangbedden zijn iedere dag vol. We moeten dagelijks jonge mensen teleurstellen", zegt Robin de Bood, voorzitter van de keten Dak- en Thuisloze Jongeren Amsterdam.

Uit Zicht

Een bed, genoeg te eten en iedere dag een warme douche. Voor de meesten heel vanzelfsprekend, maar hoe zit dat als je één van de duizenden dakloze jongeren in Nederland bent? In de special #UitZicht, kruip je in de huid van de dakloze Ferdi. Hoe komt hij aan geld, eten en een slaapplaats?

Gerzon Soenarto van 23 kwam ook jong op straat terecht. "Ik sliep niet op een bankje, want ik hield daar niet van. Ik bleef de hele nacht doorlopen en dan ging ik een beetje hosselen om aan m'n geld te komen. Als ik genoeg geld had, boekte ik een hotelletje." Hij vertelt zijn verhaal aan FunX:


FunX-dj's en de rest van de FunX-crew koken vanavond voor jongeren zonder thuis. Daarnaast presenteert Eva een themashow tussen 19.00 en 23.00 op FunX.

Alkan Coklu ging voor het ntr-programma Rauwkost de uitdaging aan om 24 uur dakloos te leven. Zonder slaapplek in Amsterdam. "Het is zo koud! Je moet blijven bewegen anders vries je dood. Maar ik snap de combinatie blijven bewegen en ook slapen, niet helemaal. Dat heb ik nog niet door."

Kijk hier de hele uitzending:

En zijn afsluitende vlog: