Zo groot is de kans dat een robot jouw baan inpikt

Wordt het een #wereldzonderwerk?

Ons werk gaat onherkenbaar veranderen. Robotisering bedreigt miljoenen banen, waarschuwen deskundigen. NOS op 3 keek daarom de afgelopen dagen met vier experts naar de arbeidsmarkt van de toekomst. Wordt het een #wereldzonderwerk? Deze experts leggen uit hoe een wereld zonder werk eruit komt te zien:

deskos

NOS op 3 legde de experts drie dagen lang stellingen voor. In de eerste aflevering zochten ze uit welke banen de grootste kans hebben te verdwijnen. Naar schatting zullen twee tot drie miljoen banen in Nederland verdwijnen als gevolg van automatisering. En dat gaat voor grote ongelijkheid zorgen, waarschuwt Ton Wilthagen.

Maar wie moet zich nou specifiek zorgen maken?

"Iedereen", zegt Wilthagen. "Alles wat routinematig werk is, zal geautomatiseerd worden", voegt Martin Ford toe. De eerste klappen vallen bij laagopgeleide werknemers", zegt Charissa Freese. "Daar moeten veel mensen echt vrezen voor hun baan." 


Kruising tussen Chucky en Iron Man

Dat robotisering in volle gang bezig is, zie je wel in de 2Doc-documentaire Ik ben Alice. Daarin werd de vraag gesteld: Kan technologie een mens van vlees en bloed vervangen? Maar, voordat we die vraag beantwoorden, wie is Alice? Ze is nooit moe, verliest nooit haar geduld, helpt om dingen te onthouden en geeft altijd antwoord; Alice is in sommige opzichten de ideale verzorger voor dementerende ouderen. Er ontbreekt echter één ding aan Alice: leven. Ze is namelijk een robot.

In de docu krijgen drie oudere dames bezoek van Alice. De dames en hun familie zijn aanvankelijk sceptisch over de pratende pop, die een beetje een kruising is tussen Chucky en Iron Man, maar langzamerhand raken ze alle drie gesteld op Alice. Ze kletsen, zingen en lachen er op los met hun nieuwe maatje. Alice houdt de dames goed bezig. Ze stelt voor om een eindje te wandelen, doet gymnastiek en vraagt hoe het met ze gaat. Alice is geprogrammeerd om de wereld van de vrouwen te leren kennen en zich erop af te stemmen. 

Ontslagen worden?

Als je straks, na the rise of the machines, nog een baan wil hebben, dan is dit het moment om daar iets aan te doen. Want tegenhouden kun je het niet meer. Om massaontslagen tegen te gaan en werknemers wat meer robot-savvy te maken, wordt een heuse robotacademie opgezet. Vanaf dit jaar worden daar jaarlijks 30.000 mensen opgeleid om beter om te gaan met robots.

De snelle technologische ontwikkelingen waar we mee te maken hebben, zorgen dus voor ontslagrondes. Door automatisering en robotisering zijn de banen veranderd. NPO Focus zocht uit: Hoe makkelijk kun je ontslagen worden? Als je meer wil weten over robotisering, kun je ook terecht bij Brandpunt+: 5 dingen die je niet wist over robotisering.

Baan van de toekomst

Robotisering zorgt er niet alleen voor dat banen verdwijnen, er zullen juist ook gloednieuwe werkzaamheden ontstaan. Hoe die er precies uit gaan zien, is lastig te zeggen. Toch hebben de experts zo hun verwachtingen op welk werkveld je nu het best kunt inzetten om straks nog een job te hebben.

Welke banen blijven bestaan en welke komen erbij? Dit is de baan van de toekomst


Wat doe je in een wereld zonder banen?

Robotisering biedt natuurlijk ook kansen. Daarom keken de experts in de laatste aflevering naar oplossingen. En: als bijna iedereen werkloos thuis zit, hoe voorkom je dan chaos? 

Want, wat gaan we hele dagen doen als er veel minder werk is? En als we dan geen geld meer verdienen om uit te kunnen geven? We moeten daar nu al over nadenken in plaats van vooruitschuiven, zeggen deskundigen. 

Want hoe verdienen we dan ons geld? Krijgen we allemaal een basisinkomen? Komt er robotbelasting? Krijgt iedereen flexibele belastingen en flexibele huren en hypotheken? En ook belangrijk: krijgen we allemaal een robotbutler? Dat lees je hier