Zo dark is het dark web

Die kattenplaatjes, prankvideo's op YouTube en webwinkels zijn maar een héél klein deel van het internet.

Het dark web. Je ziet de term vast weleens voorbijkomen in combinatie met dit soort spannende afbeeldingen:

52910215 l

En de verhalen erover zijn niet minder spannend. Je zou er allerlei soorten wapens kunnen bestellen en zelfs huurmoordenaars in kunnen schakelen. Niet echt een gezellige plek, dus. 

Maar wat is waar en wat niet? En gebeuren er ook andere dingen behalve illegale praktijken op dit weggestopte stukje internet? NOS op 3 legt het je uit:


Een van bekende onderdelen van het dark web zijn dus de illegale online marktplaatsen. Vorige week nog werd Alphabay, een van de grootste 'webshops' op het dark web, offline gehaald door de Amerikaanse, Canadese en Thaise politie. 

Alphabay was een van de opvolgers van Silk Road, ooit de Amazon onder de online marktplaatsen. De site stond bekend om zijn betrouwbaarheid; kocht je er wat (meestal met bitcoins), dan kreeg je het ook - en anders kreeg je je geld terug. Mensen haalden er vooral drugs, of bijvoorbeeld wapens.

Ook vanuit Nederland werd er op Silk Road drugs verkocht. Toen in 2013 Silk Road werd opgerold, werd ook de Nederlandse Maikel S. ontmaskerd. Hij verdiende miljoenen aan bitcoins met de verkoop van mdma, xtc, cocaïne, wiet en lsd. 'Supertrips', zoals zijn klanten hem kenden, kreeg hiervoor een celstraf van 15 jaar. 

Zijn verhaal was de inspiratie voor de Nederlandse thriller Silk Road. In de film wordt de 19-jarige Daphne verliefd op online drugshandelaar Raymond, oftewel Maikel. 

Maar hoe kom je eigenlijk op het dark web?

Wil je om de een of andere reden op het dark web komen? Dat kan vrij gemakkelijk. Het enige wat je nodig hebt is een anonieme browser. De bekendste is Tor. Je maakt met Tor niet direct een verbinding tussen jouw computer en een server, maar via een aantal willekeurige computers in het Tor-netwerk. Jouw gegevens worden zo versleuteld. En je kunt niet meer herleiden dat jij het bent, die een site bezoekt.

Als jouw verkeer versleuteld is, dan heb je een url nodig van de marktplaats of website die je wil bezoeken. Deze eindigen op dot-onion. En betalen doe je er digitaal, met bitcoins, of een andere anonieme cryptocurrency.