Zijn zongedroogde tomaten wel echt in de zon gedroogd?

Tomaatinitalie carousel medium 1499766863
Bij serie Keuringsdienst van Waarde

Ruud de Keiser stuurde de vraag in of zongedroogde tomaten echt in de zon gelegen hebben. De Keuringsdienst zoekt het uit.

Zoals toeristen op het strand in Benidorm, liggen rijen felrode tomaatjes heerlijk te bakken onder de mediterrane zon. Een leuk beeld, maar is dat wel echt zo? Ruud de Keiser stuurde deze vraag in en met hem zijn er velen die hier wel eens antwoord op willen. 

ZontomaatFB

Geen specifieke regels
Het is pure misleiding als producenten hun tomaten ‘gedroogd’ noemen als dat niet zo is. Dit zegt de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Er is echter geen heldere regelgeving over het vermelden van een specifieke droogwijze, zoals in de zon of in de oven. Mag een tomaat zongedroogd heten als ‘ie maar voor 50% in de zon gelegen heeft? Er is geen duidelijk antwoord op. Half- of semigedroogde tomaten zijn wel eerder uit de zon geschept. Saclà Italia bakt hun tomaatjes in de zon (in het Italiaanse bergstadje Asti), maar ze hebben ook een minder droge ovenvariant, vertelt een woordvoerder.

Verschrompelen op de boerderij
Er zijn inderdaad gebieden in Italië, Spanje en Tunesië waar zogenaamde tomaten-droogboerderijen te vinden zijn. Uitgestrekte vlaktes waar van juni tot oktober miljoenen tomaatjes liggen te verschrompelen onder de brandende zon. Eerst worden ze in tweeën gesneden en in een schoonmaakbadje gelegd. Na een week zonnebaden is zo’n negentig procent van de originele tomaat verdampt, dat varieert een beetje naar formaat. De smaak wordt daardoor super geconcentreerd en maakt hem langer houdbaar. 

Zongedroogd met wat extra's
Er staat 'prodotto Mediterraneo' op het Albert Heijn huismerketiket, maar waar ze precies vandaan komen blijft onduidelijk. Met olijfolie, kruiden, knoflook en een kappertje worden deze potjes naar o.a. Nederland geëxporteerd. In de potjes van het merk Royal zitten nog wat meer toevoegingen. We bellen met het moederbedrijf Enrico om te horen waarom zij drie verdikkingsmiddelen (E401, E415 en E509) toevoegen aan Royals zongedroogde tomaten uit Griekenland. Ze vervangen de gebruikelijke olie door water en balsamicoazijn, en die twee mengen niet zonder E-nummers.


Zontomaatartikel


Maar hé, voor niks gaat de zon op. Thuis is het namelijk ook zo gedaan, in je eigen oven. Het barst online van de doe-het-zelf-recepten van gedroogde tomaatjes. Zoals deze:

Voor 1 weckpotje ovengedroogde tomaat
1500 gram tomaten in partjes
Handvol tijm, 2 el olijfolie en wat zeezout
Meng dit alles door elkaar in een ovenschaal
Bak ze 2,5 uur in een voorverwarmde oven van 125 graden
Stop de tomaten in de weckpot en vul aan met olijfolie, een verse teen knoflook en verse tijm. Zo blijven ze een paar weken goed.