Zelf wodka stoken

25:23
Gezien
108
Bij aflevering Wodka

Zelf wodka stoken is niet vreselijk ingewikkeld. Het is weer eens wat anders dan fruitsapjes persen. Het is echter wel illegaal in Nederland om zelf wodka te maken.

Niet alleen vanwege de belastingdienst, die liever ziet dat men gewoon belasting betaalt over sterke drank, maar ook omdat zelfgestookte alcohol een risico is voor de volksgezondheid.

Bij ondeskundig destilleren kan er namelijk nog wel eens methanol ontstaan. Dit is giftig en kan leiden tot blindheid. De stof is zo giftig dat je er zelfs aan kan overlijden bij inname. In november 2015 zijn er in Instanbul nog zeker twaalf mensen overleden na het drinken van zelfgestookte raki, een populair anijsdrankje.

Goed, zelf wodka stoken is dus niet zonder gevaren. Maar voor de echte durfallen onder ons, hebben we hier toch het recept! 
Je hebt nodig:

  • 30 liter water
  • 1 kilo bakkersgist
  • 10 kilo suiker
  • Een scheut melk
  • Een destilleerketel

De wodka van Sergei uit de uitzending wordt op de volgende manier gestookt. Je maakt een papje van het water, de bakkersgist en de suiker. Je laat het papje twee weken staan zodat het kan gisten. De gist zet de suiker om in alcohol. Bij de vergisting van suiker is de kans dat op het ontstaan van giftige methanol niet zo groot.

Na twee weken heb je een alcoholische suikerdrank. Deze gooi je, met een scheutje melk erbij, in een destilleerketel. Destilleerketels zijn te koop, maar voor het hebben en gebruiken ervan moet je wel een vergunning hebben. Gezien je toch al wodka aan het stoken bent: op internet vind je ook tal van beschrijvingen over hoe je zelf een destilleerketel maakt, door bijvoorbeeld een snelkookpan om te bouwen. Sergei gebruikt een eenvoudige ketel, die je boven een gasstel kan verwarmen.

Verwarm je alcoholische papje in de destilleerketel. Alcohol verdampt bij 70 graden en kan zo van het water gescheiden worden. De damp wordt opgevangen door de ketel en druppelt naar buiten. Bij Sergei gebeurde dit al na tien minuten. Voilà: je hebt je eigen wodka gestookt.