Zelf sushi maken

35:00
Gezien
9
Bij aflevering Sushi - deel 2

Met dit recept maak je zelf maki sushi. Het recept is voor vier personen.
 

Ingrediënten 

- 450 gram sushirijst
- 10 dl water
- 4 el rijstazijn
- 2 el witte basterdsuiker
- 2 tl zout
- 6 blaadjes nori (zeewier)
- wasabi
- sojasaus
- bamboe matje
 

Vulling (naar keuze)

- verse vis: zalm, forel of tonijn
- cocktailgarnalen
- crab sticks
- omelet van 4 eieren
- kleine komkommer
- avocado
 

Bereiding rijst

  • Was de speciale sushirijst in koud water goed schoon en laat de rijst uitlekken.

  • Breng de rijst met het water in een pan aan de kook. Zet daarna het vuur laag en laat de rijst zonder deksel 10 tot 15 minuten op laag vuur koken tot het water is opgenomen en de rijst een plakkerig brij is geworden. Haal de pan van het vuur en laat de rijst afgedekt 10 minuten nagaren.

  • Maak van de azijn, suiker en zout een mengsel en roer deze door de rijst. Laat hierna de rijst verder afkoelen tot kamertemperatuur.


Bereiding sushi

  • Snijd alle ingrediënten voor de vulling van de sushi in dunne reepjes van een halve centimeter breed. Leg een vel nori op een bamboematje en verdeel een kleine hoeveelheid rijst over het vel nori. Laat aan de zijkanten en aan de bovenkant een rand van 2 centimeter vrij. Leg een beetje wasabi in een horizontale lijn in het midden op de rijst.

  • Leg de vulling in een dunne horizontale strook, op een hoogte van circa 5 centimeter van de onderkant op de rijst. De vulling kan bestaan uit een combinatie van de bovenstaande ingrediënten. Rol de nori met behulp van het matje stevig op vanaf de onderkant en druk de uiteinden tegen elkaar aan. Het uiteinde van de nori kan eventueel met een natte vinger worden dichtgeplakt. Vul alle nori en laat de rollen afkoelen in de koelkast.

  • Snijd maximaal een half uur voor serveren met een scherp, nat mes de rol in plakken van 2,5 centimeter.

  • Serveer de sushi met een kommetje sojasaus waarin een klein beetje wasabi is opgelost en wat pure wasabi. Indien niet alle ingrediënten voor de vulling gebruikt zijn kunnen deze los in een schaaltje geserveerd worden. Zo kunnen de zalm en crab sticks gedipt in het sojamengsel prima rauw gegeten worden.

Bron: Beelen