Zelf brood bakken is heel makkelijk. In de aflevering over broodmix kon je al zien hoe Ersin samen met kok Yvette van Boven brood bakt, maar dat is de korte versie. Met deze instructievideo kan je straks in acht simpele stappen helemaal zelf je brood bakken zonder broodmix maar met vier ingrediënten!
Ingrediënten:
- Zakje instant gist
- 350 milliliter water
- 500 gram meel of bloem
- Beetje zout
Andere benodigdheden:
- Mixer
- Oven
- Bakblik
Stap 1: Ingrediënten mengen
- Er zijn twee methodes voor instant gist. Het mag meteen bij de bloem. Los de gist eerst op in water.
- Meng het zout alvast met de bloem, want zout en gist werken niet goed samen.
- Gooi het gistpapje bij het bloem- en zoutmengsel.
Stap 2: Mixen tot een glad deeg
- Mix de bloem, zout en gist met een mixer en giet de rest van het water erbij. Het hangt wel een beetje van het weer af hoeveel water er precies bij moet. In de zomer is de lucht droger en mag er iets meer bij dan in de winter wanneer de lucht vochtiger is.
Stap 3: Kneden tot een bol
- Als het deeg glad gemixt is, haal je het uit de kom. Kneed het deeg tien minuten lang in een bol door een aantal keer het deeg naar binnen toe te trekken en weer naar buiten te duwen.
- Leg het deeg in een kom en dek deze af.
Stap 4: Deeg laten rijzen
- Zet het deeg op een warme plek. Zorg in ieder geval dat het deeg niet staat op een plek waar het tocht, zoals bij het raam. Laat het deeg een uurtje rijzen. Als het goed is, verdubbelt het deeg in grootte.
Stap 5: Terugslaan
- Dit doe je op dezelfde manier als het kneden. Hiermee druk je de lucht uit het deeg. Doe dit drie keer en maak dan een langwerpig deeg dat in een bakblik past om een supermarktbrood te maken. Je kunt ook een plat brood maken, dan heb je geen bakblik nodig.
Stap 6: Decoreren
- Strijk wat water uit over het deeg en strooi wat losse bloem over de bovenkant. Je kan natuurlijk ook je eigen decoratie bedenken.
Stap 7: In de oven
- Laat de oven op 200 graden voorverwarmen en laat het brood zeker 30 minuten op 175 graden bakken in de oven.
Stap 8: Smullen!
- Proef jij net als Yvette het verschil?
Check hieronder de video:
Bron: Yvette van Boven