Zelf bananen kweken

25:19
Gezien
35
Bij aflevering Banaan 2

Bananen zijn zonder twijfel tropische vruchten. Ze groeien het best in de buurt van de evenaar waar ze twaalf uur direct zonlicht per dag hebben. In Nederland kunnen we daar alleen van dromen. Is het ondanks ons wisselvallige klimaat toch mogelijk om zelf bananen te kweken?

Nederland bananenland

De ideale temperatuur voor bananen ligt tussen de 26 en 30 graden. Toch groeien er ook bananen in Europa. Zo is het een plantenliefhebber uit Engeland gelukt om bananen te laten groeien in zijn serre en in de jaren ’40 kweekten de IJslanders zelf bananen omdat het te duur was om ze te importeren. Als het in Engeland en in IJsland kan, dan moet het in Nederland ook lukken. Toch?

Klimaat nabootsen

Eigenlijk kun je overal bananen laten groeien, zolang je het perfecte klimaat zo goed mogelijk kunt nabootsen. In Nederland heb je dus in ieder geval een kas of een serre nodig waar je de temperatuur goed kunt beheersen. Daarnaast heb je ruimte nodig, want sommige soorten kunnen bijna 8 meter hoog worden en ze mogen niet in de directe omgeving van andere bomen of planten staan. Bananenplanten houden van vochtige plekken, dat maakt het lastig om de plant in je woonkamer te kweken. De vochtigheidsgraad moet ten minste 50% zijn en zo constant mogelijk.

Benodigdheden

Naast veel ruimte en de perfecte klimaatomstandigheden heb je natuurlijk een bananenplant nodig. Die kun je zelf kweken, of je kunt een jonge plant kopen. Hij moet in rijke, donkere, vruchtbare grond staan, waar het water goed kan weglopen. De bananenplant heeft namelijk heel veel water nodig, maar houdt niet van natte voeten. Als het water blijft staan rotten de wortels en sterft de plant. Gebalanceerde meststof geeft de plant de voeding die hij nodig heeft.

Geduld is een schone zaak

Maar het allerbelangrijkste ingrediënt voor het succesvol kweken van bananen? Dat is geduld. Heel veel geduld. In een Europees klimaat kan het wel een jaar duren voor de bananen uitgegroeid zijn tot eetbare vruchten.

Een uitgebreid stappenplan voor het kweken van bananen vind je hier.