Zeg eens iets positiefs over een ander

De complimentjesapp 'tbh' groeit als een malle en is nu gekocht door Facebook.

Tbh staat voor 'to be honest' en dat is wat er in de app gebeurt. Je kunt anoniem eindelijk aan een vriend of vriendin vertellen dat-ie zo'n mooie glimlach heeft, of de ideale persoon is om mee te feesten. 

Het werkt aan de hand van polls, waarbij je de vriend kan kiezen die het beste bij de vraag past. Die krijgt vervolgens een berichtje met het compliment in z'n inbox. Je kunt daarna de beoordelaar vragen of die zichzelf ook openbaar wil maken. 

Dat de app helemaal om positieve dingen draait, kan rekenen op lovende reacties. In de App Store krijgt tbh gemiddeld 4,5 ster. In de Verenigde Staten, waar-ie op dit moment alleen nog te downloaden is, gebruiken 2,5 miljoen mensen de app dagelijks. En dat terwijl tbh pas negen weken bestaat. Vooral op scholen is de app populair. 

how-tbh-works

Het is niet het eerste platform waarop mensen elkaar anoniem kunnen beoordelen. Het is wél de eerste waar het (tot nu toe) alleen draait om complimentjes. Apps als Say At Me, Sarahah en Yik Yak (inmiddels gestopt) laten je al langer anoniem commentaar geven op vrienden, maar daar liep het al snel uit de hand. 

Zelf noemen de makers van Say At Me het een plek voor "oprechte en eerlijke feedback", maar de app staat inmiddels vol met gescheld. In mei pleegde een 15-jarige Britse scholier zelfmoord, vermoedelijk na negatieve berichten via Say At Me. Sommige landen zouden de app hierom zelfs willen verbieden. 

Door alleen positieve vragen te stellen hoopt tbh dit soort problemen niet te krijgen. Ook kun je alleen iemand direct een berichtje sturen zodra je een compliment accepteert. Dan wordt bovendien de naam van degene die 'm stuurt gewoon bekend. 

Dat tbh nu gekocht is door Facebook, betekent waarschijnlijk dat de app snel kan groeien. Of tbh binnenkort ook al naar Nederland komt, is nog de vraag. Tot dan toe is het misschien een goed idee om iemand op Instagram eens een random complimentje te sturen? 👍