'You have nice boobs': seksuele intimidatie in Australië

Ongepaste opmerkingen, gluren, suggestieve grappen: meer dan de helft van de studenten in Australië heeft er weleens mee te maken gehad.

Dat blijkt uit onderzoek van een Australische mensenrechtencommissie naar seksuele intimidatie op universiteiten.

Vooral in het openbaar vervoer - onderweg van of naar de universiteit - en op feestjes worden studenten vaak lastiggevallen. Volgens correspondent Robert Portier hebben Australische universiteiten geschokt op het nieuws gereageerd. Niet alleen vanwege hun reputatie, maar zeker ook met het oog op hun portemonnee.

"Internationaal onderwijs is een hele belangrijke inkomstenbron voor alle universiteiten in Australië. Ze willen natuurlijk dat die buitenlandse studenten blijven komen. Dus nu gaan ze hard werken om hun campussen veiliger te maken."

We spraken met drie Nederlandse studenten in Australië: herkennen zij het beeld uit het onderzoek?
Esther (24 jaar) studeert verlos- en verpleegkunde aan de Universiteit van Queensland. "In 2011 studeerde ik in Townsville, aan de andere kant van Australië. Toen ik in de bus van de universiteit naar het centrum reed, zat er een man van ongeveer 60 jaar tegenover me. 'You have nice boobs', zei hij. In het winkelcentrum bleef hij me achtervolgen. Zelfs nadat ik 20 minuten had gewacht op de vrouwen-wc had ik hem nog niet afgeschud."

"Ook met uitgaan heb ik in die tijd iets geks meegemaakt: iemand begon ineens mijn rug te likken. Ik herken de conclusies van het onderzoek dus wel, maar dit is natuurlijk niet iets typisch Australisch. Toen ik een tijdje in Amerika woonde, ben ik ook weleens gevolgd door een man. Ik denk dat veel mensen denken dat zulk gedrag normaal is, dat het een 'mannending' is."

Lisa (25 jaar) studeert aan de Griffith Universiteit. Helaas hoor ik hier in Australië inderdaad veel verhalen over seksuele intimidatie. En zelf heb ik ook weleens suggestieve opmerkingen gekregen. Mannen in het café, vaak wat ouder, zeggen bijvoorbeeld gewoon dat ze je borsten mooi vinden. Mij is dat al meerdere keren overkomen, terwijl ik echt geen kleren draag die te veel laten zien of iets uitlokken. Eigenlijk kleed ik me best bescheiden, al zeg ik het zelf."

"Vervelender nog zijn mensen die gewoon direct zeggen dat ze 'het met je willen doen'. Vrienden van vrienden van mij hebben dat wel eens gedaan, duidelijk niet voor de grap. Ik schrok daar best van, ook omdat het drie keer in één week gebeurde. Zoiets heb ik in Nederland nog nooit meegemaakt."

lianne

Lianne (21 jaar) studeert biomedische wetenschappen aan de Universiteit van Queensland. "Gelukkig heb ik zelf geen ervaring met seksuele intimidatie. Veel universiteiten hier hebben een eigen Facebookgroep. Op die 'stalkerspace' delen studenten waarschuwingen over gevaarlijke situaties met elkaar. In de groep van Queensland praat niemand over het onderzoek. In het algemeen herken ik de conclusies in ieder geval niet, gelukkig maar."