‘Wurgspelletjes zijn van alle tijden’

De ouders van een overleden 16-jarige jongen waarschuwen voor de gevaren van de ‘Choking Challenge’.

Daarbij dagen jongeren elkaar op sociale media uit om zo lang mogelijk hun zuurstoftoevoer af te knijpen. Is dat nou echt iets nieuws of is het een bekend fenomeen?

Volgens Justine Pardoen van Ouders Online is het niets nieuws onder de zon. Want ja, “het is gewoon een gratis drug”, vertelt ze bij NPO Radio 1. Als je kort de toevoer van zuurstof naar je hersenen afsluit raak je namelijk in een soort roes. Als er daarna weer een golf van zuurstof naartoe stroomt ervaar je nog een roes. Eigenlijk is dat deels wat er ook gebeurt bij het inhaleren van lachgas.

Steeds jonger, steeds meer

“Door het internet wordt de groep kinderen die ermee in aanraking komt wel steeds groter”, vertelt Justine. En die kinderen worden ook steeds jonger.

“Maar op alle schoolpleinen in Nederland worden dit soort spelletjes gespeeld. Vroeger werd het alleen flauwvalspelletje genoemd, nu is het de ‘pass out-challenge’ of de ‘choking-challenge’. Vraag maar aan de twintigers van nu.”

Maar toch, er is wel een tiener aan doodgegaan, denk je misschien. Reden om toch alarm te slaan? Nee, juist niet, vindt Justine. Ouders kunnen wat haar betreft het beste met een open houding aan hun kinderen vragen of ze weleens zulke spelletjes doen.

“Ik zou heel graag willen dat ouders niet tegen hun kinderen gaan roepen: zeg, dat soort dingen doe jij toch niet? Dan gooi je de deur dicht en komen kinderen als ze hulp nodig hebben nooit meer naar je toe om erover te praten.”

Justine: “Laat duidelijk merken dat je begrijpt dat jongeren op deze leeftijd experimenteren en alles onderzoeken. Het is heel belangrijk dat je kinderen niet het gevoel geeft van ‘die stomme ouders die begrijpen er toch niets van’ en dat er dan nieuwe ongelukken gebeuren.”