Word je van koolhydraten dik?

Bij serie Broodje Gezond

Brood, pasta en rijst liggen bij veel mensen al geruime tijd in het beklaagdenbankje. Je moet er absoluut niet te veel van eten, want dat zijn échte dikmakers.

Wat deze producten met elkaar gemeen hebben? Ze bestaan uit koolhydraten en die worden steevast als boosdoener aangewezen. Maar is dat wel terecht?

Koolhydraten kun je onderverdelen in suikers, zetmeel en vezels. Deze micronutriënten zijn min of meer de brandstoffen voor ons lichaam. We hebben ze nodig voor onze energie. De Gezondheidsraad adviseert dat wie gezond wil eten, 40 tot 70% van zijn energie uit koolhydraten haalt. Voor sporters is het dus ook goed om koolhydraten te eten. Zonder koolhydraten gaat Tom Dumoulin de Giro niet nog een keer winnen.

Klik hier voor het favoriete recept van voormalig kickbokser Remy Bonjasky mét koolhydraten.

Maar niet alle koolhydraten zijn ook daadwerkelijk bruikbaar voor ons lichaam. De bewerkte carbs zoals je die vindt in wit brood, witte pasta en witte rijst zijn in de fabriek ontdaan van hun gezonde, voedzame huls. Omdat hierdoor alleen het zetmeel over is gebleven, heeft ons lichaam er eigenlijk niks meer aan.

Het beste is dus om de bewerkte koolhydraten als witte rijst, witte pasta, frisdrank, koek en snoep te laten staan en te kiezen voor volkorenpasta, volkorenbrood, peulvruchten en fruit. Hier zitten koolhydraten in waar ons lichaam wat aan heeft. Bovendien krijg je van deze vezelrijke producten een meer vol gevoel, waardoor je minder snel weer trek krijgt en dus minder hoeft te eten.  

Koolhydraten op zich maken je niet dik. Het is ook niet zo dat je van bewerkte koolhydraten dikker wordt dan van onbewerkte carbs. Alleen een te veel aan calorieën maken je dik. Er zijn geen studies die aantonen dat brood of pasta leidt tot overgewicht. Maar er zijn wél studies die aantonen dat als je veel bewerkte producten eet, waaronder ook witte rijst en witte pasta en alles wat daarbij komt aan ongezonde producten, kan leiden tot overgewicht.


Snap je het nog? Als jij hier alles over wil weten, kijk dan hier de uitzending van Broodje Gezond over koolhydraten.