25:24
Gezien
5
27-03
serie

Wil je langer leven? Zeg ja tegen vega!

Een bakje plofkipnuggets of vette döner na het stappen. Lekker toch? Probeer als je leven je lief is de volgende keer eens een sojaburger.

Die schijnt toch iets beter voor je te zijn. Vegetariërs leven namelijk langer dan vleeseters. 

PATS. Alsof iemand je met een salamiplakje in het gezicht slaat. Onderzoekers aan de Loma Linda University in Californië onderzochten in 2002 ongeveer 100.000 mensen. Vervolgens keken ze wie van de deelnemers in 2007 nog in leven was. Wat bleek? De ‘geen vlees, maar wel vis’-eters kwamen het beste uit de test.

Zeg ja tegen vega

De kans op vroegtijdig overlijden lag bij de vegagroep 19% lager dan bij vleesfans. Dat is behoorlijk McKut als je wel warm wordt van een paar hot wings.

Ook de mannelijke veganisten in het onderzoek gingen lekker. Zij bleken 55% minder kans om te overlijden aan hartklachten dan mannelijke vleeseters. Maar voordat je stikt in een stukje sparerib. Er zitten een paar vleeshaken en ogen aan dit verhaal. 

Vlees4ever

Het grootste deel van de respondenten die aan het onderzoek meedeed, waren ‘zevendedagsadventisten’. En deze christelijke gemeenschap heeft een bijzondere levensstijl. Zo drinken ze geen druppel alcohol en zijn sigaretten ook streng uit den boze. En daarbij is het volgens gezondheidswetenschapper Jaap Seidell ook belangrijk wat de vegetariërs uit het onderzoek aten als vleesvervanger. Helemaal waterdicht is het onderzoek dus niet.

Wat we hieruit kunnen concluderen? Zolang er nog geen alcoholvrije wodka en sojasigaretten bestaan, zul je voor een lang leven deze twee moeten laten staan. En een keertje vlees van het menu skippen kan nooit kwaad.  Maar of je er langer van leeft, is afwachten. 


De laatste aflevering van Valerio4Ever gemist? Kijk de aflevering hierrr terug