Wie was earl Grey?

25:25
Gezien
1834
Bij aflevering Matcha thee

Hoewel thee oorspronkelijk uit China komt, zijn er weinig dingen meer Brits dan earl grey thee. De thee zou zelfs vernoemd zijn naar een Engelse graaf (earl) Grey. Wij vroegen ons af: Wie was die vent en waarom is de thee naar hem vernoemd?

Premier
Als we spreken over de earl Grey van de thee dan hebben we het over graaf Charles Grey. Hij werd in 1764 werd geboren in het Engelse dorpje Fallodon in de regio Northumberland. Grey ging al jong de politiek in. Hij trad hij op zijn 22ste al toe tot het Britse parlement voor Northumberland. In 1830 schopte hij het als leider van de Whig-partij zelfs tot premier van Engeland, wat hij tot 1834 zou blijven. Onder zijn leiding werd de slavernij afgeschaft in het Britse Rijk en werd er een belangrijke hervormingswet doorgevoerd, waardoor meer Britten mochten stemmen.

Verdrinking
Een grote jongen in de politiek dus.. Toch kennen we graaf Greys naam vooral van de thee. Maar hoe zijn naam aan de bekende thee verbonden werd daar doen verschillende verhalen de ronde over. De legende gaat dat earl Grey tijdens een reis door China een jongetje redde van verdrinking. De vader van het jongetje was hem dankbaar en nodigde Grey uit voor een kop thee: zwarte thee op smaak gebracht met bergamotolie. Er is alleen geen bewijs dat Charles Grey überhaupt ooit voet heeft gezet in China. Daarnaast was het gebruik van bergamotolie in thee nog niet bekend in China.

Kalksteen
De familie Grey verklaart zelf dat graaf Grey de opdracht gaf aan een Chinees in Engeland om een nieuwe thee te maken. Dit omdat het water uit de put van het landgoed Howick waar de familie woonde, smaakte naar kalksteen. De Chinese man nam Chinese zwarte thee en voegde daar bergamotolie aan toe om de kalksmaak te verbloemen.

Lady Grey
Dankzij Lady Grey, de vrouw van de graaf, won de thee aan populariteit. Op politieke bijeenkomsten schonk zij de thee aan haar gasten en deze viel in de smaak. Zij kreeg al snel het verzoek om de thee ook aan anderen te gaan verkopen. Later is er ook een thee vernoemd naar lady Grey: earl grey waar citroen- en sinaasappelschil aan toegevoegd is.

Twinings
Volgens de website van de Grey-familie was het producent Twinings die als eerst earl grey thee op grotere schaal is gaan produceren. Maar omdat de Grey-familie de naam van de thee nooit gepatenteerd heeft, kan iedereen nu earl grey thee produceren. Bovendien hebben de Greys nooit een cent aan ‘hun’ thee overgehouden. 

Geschreven door: Maic Oudejans