Wie eten die ruim 1 miljoen kippen eigenlijk op?

25:48
Gezien
8
Bij aflevering Kippenslacht

Jaarlijks worden er in Nederland ruim 500 miljoen kippen een kopje kleiner gemaakt (CBS, 2013). Per dag zijn dat er dus zo’n 1,4 miljoen. Dat is een heleboel. Zijn wij nou zulke kipfanaten, dat er aan de lopende band geslacht wordt?

Export

Het is niet zo dat tout Nederland massaal aan de kip zit. Wel is de rest van de wereld gecharmeerd van het pluimvee van Hollandse bodem. Wij zijn namelijk experts op het gebied van export. Een paar cijfers op een rijtje.

In 2014 werd in Nederland in totaal bijna 1 miljoen ton pluimveevlees geproduceerd. Ook kwam er 750.000 ton aan kippenvlees binnen van buiten de grens. In totaal is er dus 1.750.000 ton in omloop geweest. Van die 1.750.000 ton werd 80% vervolgens weer geëxporteerd.

Van het geëxporteerde vlees bleef 1.100.000 ton binnen Europa. Vooral de Duitsers, de Britten en de Fransen nemen ons pluimveevlees gretig af. Zij maken 800.000 ton soldaat. De resterende 300.000 ton komt terecht op Afrikaanse en Aziatische borden.

Import

Het vlees wat bij ons binnenkwam door middel van import komt veelal uit Europese landen, dit is 440.000 ton. De rest komt binnen vanuit voornamelijk Brazilië en Thailand.

Waarom er zoveel kippenvlees bij ons binnenkomt, heeft een logische verklaring. Met de Rotterdamse haven zijn we een perfect doorvoerland om de kippetjes van Thailand en Brazilië door te voeren naar andere Europese landen.

Wist je dat..

Wij Nederlanders meer van kipfilet houden dan van de delen vlees met bot eraan? 65% van de kip die voorverpakt wordt verkocht, bestaat uit kipfilet. De Oost-Europeanen echter draaien hun hand niet om voor wat gekluif. Daar gaat het meeste kip heen met het bot er nog aan.


Bron: www.kipinnederland.nl