Where the wild zebra’s are

Zebraafrika carousel medium 1509034242
24:19
Gezien
8833
Bij aflevering All you can eat krokodil

Wist je dat er meer soorten zebra's bestaan dan die uit de dierentuin? Ze leven in Oost-Afrika, maar het gaat niet zo goed met ze.

Een Oost-Afrikaans paard. Zo kun je de zebra nog het beste omschrijven. Ze leven wel 25 jaar in het wild, verplaatsen zich snel in kuddes en hebben grote tanden om op planten te kauwen. Maar er bestaat niet maar één soort zebra. Hun strepenpatroon is zelfs uniek per dier –zoals de vingerafdruk van een mens.

Zebra's worden niet gefokt om vervolgens op het menu van een all-you-can-eat-restaurant te belanden. Als de populatie in reservaten in Zuid-Afrika te groot wordt (omdat daar geen natuurlijke vijanden van de zebra leven), slachten ze een deel van de beesten voor vel en vlees. Daar zijn strikte EU-regels voor zodat het wilde dierenrijk onaangetast blijft.

Afgezien van dierentuinen en reservaten leven ze dus in het wild. Er zijn drie soorten zebra (equus) te onderscheiden die allen leven in Afrika. Ze zijn vooral in grootte, streeppatroon en graaslocatie van elkaar te onderscheiden. Even opgesomd:

De steppenzebra komt van de drie het meeste voor en zien wij als de gewone zebra. Binnen deze groep zijn er nog zes subsoorten, waaronder de Burchell en de Chapman. Beiden namen van personen die de dieren ontdekten. De steppenzebra leeft in heel Oost-Afrika, met name in het Serengeti park in Tanzania. Er zijn meer dan 500.000 van deze soort, al zien we over de afgelopen 15 jaar een daling van 25%. Het is volgens de IUCN nog geen bedreigde soort, maar hij komt bijvoorbeeld niet al meer voor in Somalië en Lesotho. 

De Grevy zebra wordt wel de keizerlijke soort genoemd, want hij is twee keer zo dik als de steppenzebra: hij kan bijna 1000 kilo worden. Hem vind je vooral in Kenia en Ethiopië. Deze soort staat op de lijst van bedreigde diersoorten. In 2016 waren er nog 2.650 tegenover het dubbele aantal dertig jaar eerder. Toen stond hij ook op de lijst overigens. Hoewel het redelijk stabiel is de laatste tien jaar heeft de zebra het in Ethiopië moeilijk. 

De bergzebra komt vooral voor in berggebieden in Namibië en verder zuid. Deze soort wordt bedreigd met uitsterven vanwege cultivatie van het land. In 2008 waren er maar 500 bergzebra’s, maar het aantal zag toen wel een toename. 


Geschreven door: Marlou Kusters