What the VX?

Kim Jong-nam is vermoord met VX, het dodelijkste goedje ter wereld. Maar hoe werkt dat eigenlijk?

Een druppeltje van een druppeltje op de huid is genoeg om iemand om te leggen. VX is een van de dodelijkste stdat er maar bestaat en dat heeft Kim Jong-nam, de halfbroer van Noord-Koreaanse leider, geweten. Hij werd er op het vliegveld van Maleisië door twee vrouwen mee vermoord.


Venomous agent X, oftewel VX, heet officieel S-2 Diisoprophylaminoethyl methylphosphonothiolate. Kort na de Tweede Wereldoorlog is het door de Britten uitgevonden en het lijkt veel op het zenuwgas Sarin, alleen is het 100 keer zo dodelijk.

VX heeft geen kleur en is een reuk- en smaakloos goedje, waardoor het ook heel moeilijk is om het op te merken. Het woord 'zenuwgas' kan wat misleidend zijn. VX kan namelijk wel verdampen, maar in vloeibare vorm is het veel dodelijker.

"De potentie van VX is gigantisch, via de huid kan het in heel kleine hoeveelheden al z'n werk doen", legt chemisch wapen-expert Maarten Nieuwenhuizen van TNO uit. 

"De beelden die ik heb gezien van het Maleisische vliegveld zeggen mij niet genoeg en daardoor blijft het bij spreken in scenario's. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de Noord-Koreaan is besproeid met VX uit een vernevelaar. Maar het kan ook zijn dat een soort crème op z'n gezicht en ogen is gesmeerd."

VX is zo gevaarlijk dat het door de VN is bestempeld als een WMD, een weapon of mass destruction. Het bestaan en bezit ervan wordt nauwkeurig in de gaten gehouden. In Nederland heeft Kennisinstituut TNO als enige een kleine hoeveelheid VX in bezit. Voor onderzoek.

Lees het hele verhaal bij NOS op 3.