19-06

Werkgevers checken social media

Weet wat je van jezelf openbaar hebt staan, want het kan letterlijk je baan kosten.

Nog voordat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek hebben werkgevers jouw sociale media bekeken, 8 op de 10 doet dat. Niet zo gek, want hoe iemand zich online gedraagt, zegt veel over die persoon. Maar ook als je een baan hebt is het verstandig om bewust te zijn van wat er over jou op internet staat, want collega’s, leidinggevende en werkgevers kijken maar al te graag mee.

Ontslagen!

Er zijn tal van voorbeelden van mensen die hun baan verliezen als gevolg van een uitlating op sociale media. Zo is eind vorig jaar een medewerker van Post NL ontslagen, nadat hij over een bomaanslag in Istanbul op Facebook schreef: “Jammer dat er maar 29 doden zijn, hadden er veel meer mogen zijn, maarja??, die 29 komen gelukkig niet hierheen, top”. Zijn werkgever was door zijn publiekelijk uitlating genoodzaakt om net als de man publiekelijk op te reageren. Hij werd ontslagen.

sollicitatie-2

Doe dit niet!

  • Laat je niet negatief uit over je werkgever, klanten of collega's.
  • De concurrent aanbidden werkt ook niet echt in je voordeel. Laat geen twijfel ontstaan over jouw professionele houding als werknemer.
  • Informatie over het bedrijf plaatsen. Discretie staat bij vele werkgevers hoog in het vaandel.
  • Op social media klagen over hoe slecht de arbeidsmarkt is, je sollicitaties op niets uitlopen of wat je waar aan sollicitaties hebt lopen.
  • Plaats geen aanstootgevende en/of gênante foto's.
  • Jezelf ziekmelden en vervolgens gezellige kiekjes delen van leuke dingen.

TIP: Google jezelf! Check wat je van jezelf online hebt staan. Als je wilt weten wat iemand op jouw Facebook ziet staan die niet bevriend met jou is, klik dan op je Fb-profiel naast het activiteitenlogboek op de instellingen knop onder ‘’Weergeven als…’’. Je hoeft zeker niet al je post te verwijderen. Je kunt er ook over nadenken je account af te schermen, zodat alleen je echte vrienden je kunnen zien. En let er op of je iets openbaar post of alleen deelt onder je vrienden.