Welke tonijn is bedreigd?

25:26
Gezien
19
Bij aflevering Tonijn

Tonijn wordt over de hele wereld veel gegeten. Door de grote populariteit staan sommige soorten op het punt van uitsterven.

Tonijn is een verzamelnaam voor een paar soorten oceaanvissen uit de familie van de makrelen. Het zijn grote en snel zwemmende roofvissen die zich over grote delen van de wereldoceanen verplaatsen. Tonijn is dus niet één soort vis, er bestaan veel verschillende soorten. Commercieel worden er ruim 22 tonijnsoorten gevangen. In Nederland eten we vooral geelvintonijn en skipjacktonijn, maar ook de witte tonijn wordt gegeten. 

Skipjacktonijn

De skipjacktonijn is de kleinste soort tonijn. Hij is ook bekend onder de namen gestreepte tonijn en echte bonito. Deze vis weegt gemiddeld zo’n 2 kilo en wordt vooral gevangen om te verwerken in blik. Skipjack is de meest gevangen soort: ongeveer de helft van alle gevangen tonijn is skipjack. Volgens de VISwijzer is de skipjacktonijn uit de Oostelijke Stille Oceaan een prima keuze. Deze soort is niet overbevist en het vissen brengt minimale schade toe aan de natuur. De skipjacktonijn uit de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan is geen goede keuze.

Geelvintonijn

De geelvintonijn leeft in de (sub)tropische delen van alle grote oceanen. Het is een grote soort, die maximaal 239 centimeter lang kan worden. Sinds de blauwvintonijn ernstig bedreigd is, wordt er meer op de geelvintonijn gevist. Daardoor wordt deze soort ook steeds schaarser. Volgens de VISwijzer is geen enkele geelvintonijn een prima keuze.

Grootoogtonijn

De grootoogtonijn wordt weleens verward met de geelvintonijn. Hij heeft namelijk ook gele vinnen. De tonijn leeft in tropische zeeen wereldwijd, behalve in de Middellandse Zee. Het is een middelgrote soort die maximaal 180 centimeter lang kan worden. Het aantal grootoogtonijnen is enorm geslonken door overbevissing. Dit vormt een gevaar voor het voortbestaan van de soort.

Witte tonijn

Ook de witte tonijn heeft het zwaar. Het is een kleinere tonijnsoort die hoofdzakelijk voortkomt in de Grote Oceaan, maar soms ook leeft in de Middellandse Zee. Hij wordt ook wel albacore tonijn genoemd. Deze tonijn kan maximaal zo’n 140 centimeter lang worden. Net zoals de skipjacktonijn kan deze soort nog wel verantwoord gegeten worden, maar dan alleen als het om de witte tonijn uit de Zuidelijke Stille Oceaan gaat.

Blauwvintonijn

De blauwvin is de meest bedreigde tonijnsoort, als gevolg van langdurige overbevissing. Het is een reuzentonijn die wel 4,5e meter lang kan worden. De zwaarste blauwvin die ooit gevangen is had een gewicht van 684 kilo. De vis komt voor in zowel het noorden als de zuidelijke delen van de Atlantische Oceaan en in de Middellandse Zee. In Nederland vind je blauwvintonijn bijna nergens meer terug op de menukaart, maar in Japan wordt hij nog vaak geserveerd als verse sashimi.

3Welke tonijn is bedreigd2


Bronnen: WNFVISwijzerDe Nieuwe BandSushi-San