Welke tonijn eet jij het meest?

25:26
Gezien
19
Bij aflevering Tonijn

Tonijn is culinair gezien een populaire en gewilde vis en wordt daarom zwaar bevist. Daardoor worden sommige soorten met uitsterven bedreigd.

Er bestaan veel verschillende soorten tonijn. Daarvan worden er 22 commercieel gevangen en dus ook gegeten. Welke tonijn eten wij eigenlijk op onze pizza, in de tonijnsalade of bij de sushi? 

Tonijn uit blik

In Nederland eten we vooral skipjacktonijn en witte tonijn, maar ook de geelvintonijn wordt gegeten. De tonijn die in blik wordt verkocht is bijna altijd skipjacktonijn. Dit is ook de tonijn die voornamelijk wordt gebruikt in tonijnsalades en op de pizza. In sommige gevallen wordt ook de witte tonijn (albacoretonijn) in blik verkocht, maar dat komt niet vaak voor. De blauwvintonijn is in 2007 helemaal uit de Nederlandse supermarkten verwijderd.

Tonijnsteak

De tonijn die in supermarkten en in vishandels als steak wordt verkocht is vaak witte tonijn, maar restaurants serveren nog regelmatig de geelvintonijn. De meeste supermarkten zijn in 2008 gestopt met het verkopen van deze overbeviste geelvintonijnsteaks. Blauwvintonijn wordt nog zelden in Nederland verkocht, maar in Japan serveren ze deze duurste tonijnsoort nog steeds in sterrenrestaurants als verse sashimi.

Sushi

In Nederland zul je dus niet zo snel blauwvintonijn krijgen voorgeschoteld in een sushirestaurant. Wel populair voor de sushi is de witte tonijn, maar ook de geelvintonijn wordt gebruikt. De witte tonijn is, zoals zijn naam al doet vermoeden, witter van kleur dan andere tonijn. De geelvintonijn en andere tonijnsoorten zijn felrood, wat ze aantrekkelijker maakt om te serveren.

2Welke tonijn eet jij het meest2


Bronnen: Sushi-SanVISwijzer