Welke rijstsoorten zijn geschikt voor risotto?

25:00
Gezien
25
Bij aflevering Risotto

Risotto is een traditioneel rijstgerecht uit het noorden van Italië. Voor het maken van een perfecte risotto is de soort rijst die je gebruikt heel belangrijk. Maar dé risottorijst bestaat niet.

Soorten rijst

De meest geschikte rijstsoorten voor risotto zijn in staat om veel vocht op te nemen, zonder dat de korrels te gaar of te papperig worden.

Welke soorten zijn er allemaal?

Arborio

Witte Arborio rijst is een licht klevende rijst met grote, bijna ronde, korrels. Tijdens het koken nemen de korrels veel vocht op, maar van binnen blijven ze stevig. Deze rijstsoort is heel geschikt om een mooie, romige risotto mee te maken. 

Arborio is de meest gebruikte en de meest verkochte rijstsoort voor risotto. In Nederland is deze soort het best verkrijgbaar.

Carnaroli

Carnaroli is een soort rijst die net zoals Arborio wordt verbouwd in de Italiaanse streken Piedmont en Lombardije. Deze soort wordt minder verbouwd dan Arborio en is daardoor exclusiever en duurder. De licht klevende rijst lijkt op Arborio, alleen zijn de korrels iets groter en wat langer. Het verschil met Arborio? Carnaroli geeft een iets nattere risotto.

Vialone Nano

Deze rijstsoort komt uit de regio Veneto. Het is een rijst die vooral geschikt is voor risotto’s die vochtiger worden gehouden, in Italië noemen ze dit all’onda. Deze soort is een goede keuze als je een risotto maakt met kwetsbare ingrediënten, zoals zeevruchten.

Andere soorten

Arborio, Carnaroli en Violone Nano zijn de meest gebruikte rijstsoorten voor het maken van risotto. Daarnaast bestaan er nog een hoop andere, minder bekende, soorten, waaronder: Roma, Baldo, Cripto, Lido en Pandano.