08-09

BB3D: Wegblijven van het dievenpad

De 18-jarige Luan Silveira wil zijn leven beteren. Als jonge delinquent heeft hij al een flinke waslijst aan misdaden op zijn kerfstok.

Toch vormt hij geen uitzondering in de door armoede geteisterde favela’s. In deze Braziliaanse achterstandswijken steken gewelddadige drugsbendes weer de kop op.

Grote steden zoals Rio de Janeiro worden overspoeld met jonge criminelen zoals Luan. Volgens Braziliaans onderzoek kende Rio afgelopen 12 maanden meer dan 10 schietpartijen per dag. Door dit geweld zag een kwart van de scholen in deze stad zich gedwongen tijdelijk de deuren te sluiten. Daar komt bij dat het Latijns-Amerikaanse land worstelt met financiële tekorten en daardoor politiesalarissen niet op tijd kan betalen. Met als gevolg dat veel agenten hun werk neerleggen.

Om toch het probleem van onveilige straten te stoppen stuurde de Braziliaanse regering eind vorige maand soldaten de steden in. In Rio de Janeiro togen 8500 zwaarbewapende militairen de straat op, in de hoop dat het geweld zal afnemen. Volgens de minister van Defensie Raul Jungmann moeten zijn troepen de strijd tegen de georganiseerde misdaad aanbinden. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International waarschuwt dat hierdoor vooral zwarte Brazilianen en jongeren zoals Luan Silveira in de favela’s slachtoffer worden van onnodig politiegeweld.  

BB3D 15 X

Volgens Luan’s oudere halfzus Bruna helpt jongeren naar gevangenissen sturen niet: ‘De Braziliaanse gevangenissen zijn universiteiten voor criminelen. Ga je er als dief van een pakje boter in, dan kom je er als bankovervaller uit.’  Bruna helpt jongeren zoals haar broertje op het rechte pad te blijven. 

BB3D 15 I

Veroordeelden die weer in de fout gaan zijn ook in Nederland een probleem. Door gebrek aan perspectief en foute vrienden vervallen criminele jongeren snel in oude gewoontes. Dit blijkt ook uit de Recidivemonitor wat elk jaar cijfers publiceert. Maar wat opvalt is dat het aantal herhaalmisdaden in Nederland juist vermindert. Dit komt volgens opstellers van de Recidivemonitor door een doelgerichte aanpak. In Brazilië zijn er voor jongeren zoals Luan programma’s om terug te keren in de samenleving. Hij woont in een gevangenis en werkt elke dag buiten de muren in een bedrijf waar hij sierstenen bewerkt. Mogelijk dat deze jonge Braziliaan op het rechte pad blijft. Het is zijn laatste kans. Zijn zus hoopt dat hij die zal nemen.


Deze BB3D is gemaakt door Katy Sherriff en fotograaf Flavio Forner