Weg met kunstgras

Kunstgras is misschien leuk op je Johan Cruijff veldje, maar in de Eredivisie moet je er niet mee aankomen.

Het is misschien lekker goedkoop voor een club, maar niet bepaald lekker voor de spelers: kunstgras. Twaalf captains van de Eredivisie hebben nu in een brief gezegd dat wat hen betreft dat nepplastic zo snel mogelijk uit de stadions moet verdwijnen.

"Van zulke velden ga je er serieus over nadenken om weg te gaan uit Nederland. Voetbal is niet eens leuk meer op zulke velden." - Davy Klaassen, captain bij Ajax


Het nepgras zou niet goed zijn voor de kwaliteit van het voetbal, zeggen de aanvoerders. "Ik weet zeker dat met kunstgras het Nederlandse voetbal verder achterop zal raken", zegt oud Feyenoord-aanvoerder Dirk Kuijt.

menignen


Er speelt ook nog een lichamelijk dingetje mee. Spelen op kunstgras is namelijk veel slechter voor je gewrichten, en dat merkte RKC speler Steef Nieuwendaal ook. 

Kunstgras is voor hem de reden geweest om z'n schoenen aan de wilgen te hangen. "Ik merk aan mezelf dat de wedstrijden die ik op gras speel zoveel makkelijker en relaxter gaan. Ik ben gewoon niet gemaakt voor deze ondergrond en ik denk dat dit de doodssteek is voor voetbal", zegt Steef.


Alle Europese topclubs spelen op natuurlijk gras en dat is niet voor niets, zegt Dirk Kuijt. "Het speelt anders: de snelheid van de bal neemt af, hij stuitert anders."

"Als wij onze talenten succesvol willen laten zijn, dan moeten ze worden opgeleid op gewoon gras. Het wordt een enorme uitdaging om dat met z'n allen te veranderen."