#WatLeeft: meningen verdeeld over veganisme

Bij aflevering Boter, Kaas noch Eieren

Geitenwollen sokken, niet goed voor je of apart. Zomaar wat dingen die mensen roepen als ze aan veganisme denken.

Veganisme is een splijtzwam in de samenleving: je bent voor of tegen. In de documentaire Boter, Kaas noch Eieren laat de overtuigde veganist Milouska Meulens zien hoe dit er in haar eigen leven aan toegaat. Haar moeder en broer hebben er weinig begrip voor en doen zelfs een beetje lacherig over haar keuze, haar ex-man en vader van haar kinderen vindt het een ronduit slecht idee. De docu - die inmiddels ruim twintigduizend keer werd teruggekeken - maakte ook in het land het nodige los. 

Bemoeizuchtige familieden

"Vermoeiend van die familieleden die de hele tijd over je keuzes zeuren. Knap dat Milouska Meulens aan haar principes vasthoudt", schrijft iemand op Twitter over Milouska Meulens. Online oogst Milouska met name bij veganisten veel lof voor haar vasthoudendheid. Zij maken zich vooral druk over de scene waarin de artsen van het B12-Institute hun zorgen uiten over de eventuele vitamine B12-tekorten die veganisten riskeren. "Jammer van dat B12-verhaal, ik hoop dat je daar niet teveel gedoe op sociale media over krijgt", schrijft iemand daarover. 

Mensen die het niet zo op veganisme hebben zijn kritisch. Gezondheidsrisico's, keuzevrijheid en vragen bij de noodzaak passeren de revue. Maar vooral de vraag of Milouska haar kinderen wel vrijlaat in de keuze windt mensen erg op. Gelukkig is niet alles even ernstig. Een scherpe Twitteraar merkt het volgende op: "Grappig dat mensen bij veganisten altijd aan geitenwollen sokken denken. Fout. Die sokken zijn niet vegan".