28-04

Wat zit er in energy drink?

Leef jij op energy drink? Weet wat je drinkt. Dít zit er namelijk in die mierzoete oppepper.

Kan je niet meer zonder een blikje in de ochtend? Móet je er snel eentje leeggieten als je gaat sporten? Dan halen we je even uit je droom. De hoeveelheden suiker zijn zo groot dat daar flink wat risico’s aan vast kleven. De Rekenkamer nam de mierzoete oppepper onder de loep.

Sugarrush

Energy drink zou vol zitten met cafeïne. Toch is de cafeïne niet de belangrijkste veroorzaker van de tijdelijke boost. In een blikje van 0,25 liter zit ongeveer evenveel cafeïne als een goede kop koffie, namelijk zo’n 300 milligram. Waarom je toch staat te stuiteren van dit drankje?

Het is suiker dat de truc doet. In één blikje energy gaan zo’n acht klontjes suiker. Dat is ongeveer het dubbele van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid suiker. En dan moet je de dag nog door zien te komen met allerlei voedsel waar ook bijna altijd iets van suiker in zit.

Verkapte frisdrank

De energy-blikjes zijn een opvallende verschijning in het schap, in flesvorm kom je energy drink niet tegen. Het oogt dus anders dan normaal frisdrank, terwijl het dat feitelijk wel is volgens de expert. Het is water, veel water, met een lading suiker. Net als een colaatje of sinas.

Taurine zit er bijna niet in

En dan het de stof taurine. Een belangrijk stofje dat het vocht in je cellen regelt. Ook je hersenen kunnen niet zonder. Klinkt goed! Maar heeft het nut om dit in een energiedrankje te proppen? Nee. Volgens de expert zit er zó weinig taurine in een blikje, dat je er niks van merkt. Tevens maak je als mens dit stofje zelfs zelf aan. Een overbodige toevoeging dus.

Vitamines in energy drink

Dikke letters op sommige blikjes maken ook duidelijk dat je vitamines binnenkrijgt door energy drinks. Veel meer dan ‘n ‘ben ik tóch nog gezond bezig’-gevoel geeft dat niet. De vitamines komen allemaal uit de B-vitamine categorie. En die handige hulpstofjes voor het lichaam krijg je ook binnen met een goed eetpatroon. Dat de vitamines in het gehypte suikerwater zitten is volgens de voedsel-energie expert niet meer dan een marketingtruc.

Benieuwd waarom de prijsverschillen van energy blikjes zo verschillend zijn? En hoe je zelf energy kan maken? Check deze verkorte video van De Rekenkamer.