20-11

Wat weet Google van mij? | Mediawijsheid

Waarom is privacy zo belangrijk? Het ergste dat mij overkomen is, is dat mijn festivalfoto’s weleens gebruikt zijn als reclame. Maar dan stuurde ik die gasten een berichtje en mocht ik er zelf gratis heen. Zij blij, ik blij.

'Hé, maar dat ben ik?!'

Het werd pas serieuzer toen een vriendin van mij haar profielfoto terug zag komen in een campagne voor slankmakende onderbroeken. (Geen grap). Je wéét dat je je foto’s op social media vrij geeft. Maar mogen ze er dan zomaar zó mee aan de haal gaan?

YouTube onthoudt álles

Ook zoiets, Google (en dus ook YouTube) bewaart je zoekopdrachten. Dus stel dat je nu stiekem súperlekker gaat op die eindeloze make up tutorials. Besef dan dat als je bij een huisfeestje je YouTube opent ook iedereen daar die getuite kwastbekkies in je suggesties ziet staan. Daaaaag privacy.

Wat weet Facebook van mij?

Benieuwd wat Facebook allemaal van je weet? Dat kan je hier je Facebook gegevens downloaden Super chill, want daar kan je dus ook úitzetten wat je ‘zogenaamde’ interesses zijn. Zo wordt je uit verschillende marketingbakjes gegooid en dat kan je weer advertenties schelen.

Wat weet Google van mij?

Maar met alles uitvinken op Facebook ben je er niet. Zo spaart Google ook alles wat je doet #gottacatchemall zelfs als je niet op Google zit. Zorg dus dat je altijd uitlogt als je geen gebruik van je Gmail of YouTube maakt. En als je ongestoord shit wil zoeken, gebruik dan bijvoorbeeld DuckDuckGo.com. Die bewaren niets.

Stop die Instagram advertenties!

Hoe heerlijk zou dat zijn, een feed zónder ads? Helaas is dat nu eenmaal part of the deal. Maar het kán minder. Instagram is van Facebook. Dus als je Instagram ooit gekoppeld hebt aan Facebook haalt ook Insta daar je interesses vandaan. Nu weet je hoe je daar al je interesses leegtrekt.

Openbaar WiFi met wachtwoord veilig?

Oké, dat een onbeveiligd openbaar WiFi-netwerk niet veilig is weten we wel. Maar hoe zit dat met openbare WiFi met een wachtwoord? Daar kan niet zomaar iedere toevallig langssluipende hacker op... toch? Helaas. De enige veilige openbare WiFi is volgens het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum toch echt alleen de WiFi waar je niét op gaat. En dat is helaas wel een partij die we moeten geloven.

Zien wie jou nog meer stiekem tracken?

Ook als je uitgelogd bent op Google en Facebook en je via DuckDuckGo op een site bent beland ben je nog niet veilig. Want ook op websites zitten partijen met grijpgrage dataklauwtjes te wachten tot jij ze van persoonlijke data voorziet. Benieuwd wie jou allemaal tracken? Download Ghostery Hier zie je hoe dat moet.


Meer over online privacy?

Heb je de smaak te pakken? Lees dan verder op Mediawijsheid dossier Privacy


Hoeveel weet jij van media? Doe De Mediawijsheidtest!