Wat kun je doen met melk?

31:00
Gezien
1
Bij aflevering Melk

Melk kun je niet alleen drinken, je kunt het ook gebruiken als aftersun of er kleding van maken. Wat kun je doen of maken met melk?

Zilver poetsen

Het dure zilver kan op een goedkope manier worden gepoetst. Gebruik hiervoor karnemelk, giet dit in een schaaltje en leg hier het zilverwerk in. Haal na een half uur alles uit de schaal en poets het droog met een droge doek.

Leren schoenen poetsen

De leren schoenen die dof zijn geworden kunnen met melk worden opgepoetst. Doop een (oude) doek in een schaaltje met melk en smeer dit in rondjes over het oppervlak van de schoen. Laat de melk drogen en wrijf het residu weg met een droge doek voor het beste resultaat.

Meeldauw

Biodynamische boer Chris Carpenter maakt op zijn druivengaarde gebruik van kamillethee en melk om de meeldauw te bestrijden. "Er zit een eiwit in melk dat de goede schimmels op de wijnbladeren te 'eten geeft' en bijkomend effect is, dat het de meeldauw ook nog eens tegen gaat." (Bron)

Make-up remover

Is de remover helemaal op maar heb je nog wel melk in de koelkast staan? Dep een wattenschijfje in de melk en smeer nu makkelijk oogschaduw, mascara en de rest van de make-up van het gezicht. Het gaat niet alleen makkelijk maar zoals in de tip hierboven ook staat wordt de huid er ook nog lekker zacht van.

After sun

Mocht je toevallig melk hebben meegenomen tijdens een middagje zonnen? Mooi zo: als je bent verbrand kan je in plaats van after sun melk over de huid smeren. Het werkt verkoelend en verzachtend zodat je je weer makkelijker kan bewegen.

Muggenbeet

Het jeuken hoort bijna bij een muggenbeet. Vanaf nu hoeft dat niet meer: smeer melk over de muggenbult en laat het intrekken. Door de enzymen die in de melk zitten wordt de beet geneutraliseerd.

Zachte huid

In vele badschuimen zit volgens de verpakking een beetje melk in de fles, maar dit kan je zelf ook doen. Schenk een half kopje melk in het badwater en geniet. Je huid voelt na het badderen heel zacht aan.

Inkt verwijderen

Weinig vlekken zijn zo vervelend als inktvlekken. Laat de vlek inweken met melk en laat het goedje een nacht staan. Leg de volgende morgen de stof in de wasmachine en draai een was: de vlek is verleden tijd.

Kleding maken

Door azijn aan melk toe te voegen en er veel druk op te zetten is het mogelijk om een substantie te maken waarmee je kleding kan maken. Duitse ontwerpster Anke Domanske heeft dit al gedaan: