28-04

Wat kost een luxe hotelverblijf écht?

Waar is de prijs van een hotelkamer op gebaseerd? De gemiddelde hotelkamer kost zo'n 104 euro. Hoe zit dat bij een luxe overnachting?

Lekker snoepen van dadels met bladgoud terwijl je een bubbelende, maar o-zo luxe champagnefles laat knallen. Het kan allemaal in één van Amsterdams duurste hotels. Wat betaal je daar voor? De Rekenkamer zocht het uit.

Je verblijft in een klassiek pand, dat stamt uit de 17e eeuw, wat vroeger het stekkie van een rijke burgemeester was. Met uitzicht op de Amsterdamse grachtengordel ben je hier voorzien van alle luxe. Op zijdezachte donsveertjes val jij hier zo in slaap. Terwijl je bijna in dromenland bent, ruik je nog even een overheerlijk geurtje. Een speciale fragrance is door jou uitgekozen en door de fragrance-master in de suite rond gesproeid. Hoe heerlijk is dat?!

Het feit is wel dat je daar per nacht €3.445 voor af moet tikken. Exclusief fooi voor de butler die à la minute bij jouw deur staat en het verblijf helemaal ‘tailor-made’ maakt.

Zo scoor je een goedkopere hoteldeal

Past die drieënhalf mille niet helemaal in jouw budget? Geen probleem. Nederland is een waar hotelland en kent duizenden hotels, waar je gemiddeld €100 per nacht betaalt voor een kamer. Voor het hotel gaat een groot deel van die inkomsten op aan personeel en marketing. Zo’n beetje de helft. En ook boekingssites pikken graag een graantje mee. Soms wel 25%! Als jij je afvraagt of direct bij het hotel zelf boeken, in plaats van boeken bij zo’n provisie slurpende site verschil maakt in jouw portemonnee? Dan is ‘ja’ het antwoord! Wil je weten hoe veel dat scheelt? Bekijk dan het fragment.