Wat is de EHEC-bacterie?

35:00
Gezien
4
Bij aflevering EHEC-bacterie - deel 1

EHEC (Enterohemorragische Escherichia Coli) is een verzamelnaam voor verschillende stammen van de bacterie Escherichia coli die een gif produceren, het verotoxine.

Deze stammen zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijk percentage van de bacteriële voedselvergiftigingen bij mensen en kunnen ernstige complicaties veroorzaken: het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS).

Varianten

Het woord 'enterohemorragisch' geeft aan dat deze bacteriën ernstige darminfecties kunnen veroorzaken met bloederige diarree. Een bekende EHEC-variant is de O157:H7.

Bij de uitbraak in 2011 ging het om een andere variant, de zeldzame en kennelijk agressieve EHEC-variant, O104:H4. De uitzending van de Keuringsdienst van Waarde gaat over deze bacterie.

Voor de Noord-Europese uitbraak in mei 2011 was deze stam slechts één keer eerder geïdentificeerd: in 2005 werd in Zuid-Korea een besmetting vastgesteld. De bron van die besmetting bleef onbekend.

Alex Friedrich, hoogleraar microbiologie aan het UMC Groningen kijkt er niet van op dat de EHEC-epidemie in het voorjaar en de zomer plaatsvond:

‘Elk jaar zien we tussen mei en september een toename van diarreegevallen. De omstandigheden voor de meeste bacteriën zijn dan gunstig, en mensen eten meer rauw voedsel. Het probleem met de EHEC is dat mensen al van weinig bacteriën erg ziek kunnen worden. Dus zien we opeens heel veel patiënten.’

Escherichia coli O104:H4

De volledige naam van de bacterie die in 2011 zoveel opschudding veroorzaakte, is: Escherichia coli O104:H4
Deze bacterie is een zeer zeldzame enterohemorragische E. coli-stam (EHEC). Deze variant lijkt naast een vastgestelde resistentie voor een aantal antibiotica ook een negatievere prognose te kennen dan de meer courante EHEC-stammen. Een veel hoger percentage van de patiënten ontwikkelt ernstige complicaties: het hemolytisch-uremisch syndroom (kortweg HUS genoemd).

HUS

HUS is een medisch noodgeval met sterftecijfer van 5-10%. Bij de overige gevallen treedt meestal volledige genezing op maar een aantal patiënten ontwikkelt chronische nierproblemen.

De symptomen zijn onder andere nierfalen en een tekort aan bloedplaatjes (trombocyten) in het bloed.